Američany na špiony upozornil přeběhlý ruský agent

Washington/Moskva - Na stopu údajné sítě ruských špionů, kterou se minulý týden podařilo rozbít v USA, přivedl americkou FBI ruský přeběhlík. Informaci přinesla americká televizní stanice ABC s odvoláním na špionážní experty USA. Přeběhlíkem by podle nich mohl být Sergej Treťjakov, bývalý první tajemník ruské mise při OSN a zástupce rezidenta ruské rozvědky SVR v USA. Treťjakova měla americká špionáž zverbovat už v roce 2000, přičemž s ním již dva roky předtím spolupracovala jako s dvojitým agentem.

Podle listu Forbes Russia začali Američané skupinu jedenácti údajných ruských špionů sledovat již na počátku tohoto milénia, tedy v době, kdy Treťjakov zahájil spolupráci s FBI.

Zadržená špionka: Říkejte mi číslo pět

Ruská média mezitím spekulují o zadržených osobách a shodují se v názoru, že přinejmenším polovina z nich jsou ruští občané. Svou ruskou totožnost neskrývali zadržení Anna Chapmanová-Kuščenková a Michail Semenko, ke své vlasti se v pátek přihlásili Michael Zottoli (Michail Kucik) a Patricia Millsová (Natalija Pereverzevová).

Pětašedesátiletý Juan Lazaro přiznal, že jeho skutečné jméno je jiné, ale svou totožnost neodhalil. Narodil se prý v Uruguayi, ale je občanem Peru. Při výslechu se podle amerických médií prořekl, že strávil dětství na Sibiři. Ruské národnosti jsou podle všeho i manželé Murphyovi, protože americké soudní dokumenty uvádějí jejich jméno v uvozovkách. Zadržená Tracey Lee Ann Foleyová z Bostonu si podle vyšetřovatelů přeje, aby ji oslovovali „obviněná číslo pět“.

Problém pro americké úřady. Co s dětmi špionů?

Podle nepotvrzených zpráv se americké úřady po rozbití špionážní sítě musejí postarat o osm nezaopatřených dětí. Dvě z nich ve věku jeden a tři roky mají být v dohledné době dopraveny do Ruska. Osud ostatních je nejasný, není ani známo, zda jsou americkými občany.

Obvinění ze špionáže před soudem
Zdroj: ČT24/ČTK