Komise vyšetřující útok na flotilu mířící do Gazy získala vyšší pravomoci

Jeruzalém – Komise, která vyšetřuje zásah izraelské armády proti flotile s humanitární pomocí pro Gazu vypravené z Turecka, má ode dneška širší pravomoci. Bude moci předvolávat svědky a vyslechnout jejich svědectví pod přísahou.

Komise nyní může svědky předvolat k soudu obsílkou a vyslechnout jejich svědectví pod přísahou. Pokud by tedy svědci nevypovídali podle pravdy, mohl by jim hrozit postih. Rozšíření pravomocí komise bylo reakcí na zahraniční kritiku, že zřízení komise nemá žádnou váhu a její závěry nebudou mít žádné dopady. I přes rozšíření pravomocí je ale podle kritiků mandát komisařů poměrně dost omezený. 

Předseda komise Jacob Turkel už dříve uvedl, že se chystá vyslechnout izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ministra obrany Ehuda Baraka nebo náčelníka generálního štábu armády Gabiho Aškenaziho. 

Komise bude prošetřovat, zda při incidentu nebylo porušeno mezinárodní právo. Posoudí také činy účastníků flotily. Kromě zmíněných osob chce komise vyslechnout také členy takzvaného bezpečnostního kabinetu, který odpovídá za bezpečnostní záležitosti.