Planckův teleskop prozradí víc o velkém třesku

Praha – Na otázku, kde se vzal vesmír, se lidé snaží nalézt odpověď už staletí. Vědci si ale nyní slibují, že toto tajemství rozlousknou díky nejdetailnějším snímkům vesmíru. Ty na Zemi poslala Planckova observatoř, kterou do vesmíru loni vyslala Evropská vesmírná agentura. Po roce tak konečně začínají vědci sklízet ovoce. Na posledních snímcích jsou jakési mapy zbytků vesmírného elektromagnetického záření, které pochází z dob velkého třesku. Vytvořit tento jediný snímek zabralo téměř rok.

Na snímku se nachází světlo z dob velkého třesku

Vědec z týmu Planckova teleskopu Jan Tauber:

„Satelit se kolem své osy otočí jednou za minutu a snímá přitom výsek vesmíru. Jak se otáčí kolem Slunce, postupně snímkuje celé nebe.“

Reportáž Lucie Horáčkové (zdroj: ČT24)

Hlavním cílem Planckova teleskopu je prostor, který se nachází mezi planetami a hvězdami. Právě tam se totiž pohybují proudy studeného prachu a plynů, tedy zbytky materiálů, ze kterých kdysi na počátku vznikal celý vesmír. Od skvrnitého pozadí se na snímku odráží světlo Mléčné dráhy. Jde o takzvané zbytkové elektromagnetické záření, které vědci označují za „první světlo“. To podle vědců pochází z dob, kdy vesmír teprve začínal chladnout po velkém třesku.

„Tyto skvrny, jádra v oranžové k žluté a červené, to jsou signály z dob Velkého třesku, a ty nás právě zajímají. Jenže světlo Mléčné dráhy nám toto radiační pozadí zakrývá. Budeme ho muset odfiltrovat,“ vysvětluje Tauber, co je na níže uvedeném obrázku.

Než se snímek očistí a opraví, bude trvat minimálně rok. První výsledky zkoumání pak svět dostane někdy v roce 2012. Během té doby samozřejmě bude Planckův teleskop dál kroužit vesmírem a nahlížet do jeho počátků.