Počet politických vězňů na Kubě nejmenší od revoluce

Kuba - Počet politických vězňů na Kubě klesl od začátku roku ze dvou stovek na 167. Uvádí to neoficiální kubánská komise pro lidská práva. Když před čtyřmi lety přebíral současný prezident Raúl Castro moc od svého bratra Fidela, byl ve vězení dvojnásobek disidentů. Podle komise ale současná vláda nahrazuje dlouhé věznění jinými formami politické represe. Jen za letošek dokumentuje komise 800 případů, kdy byli lidé zatčeni a později bez obvinění propuštěni.

„Počet 167 politických vězňů je nejmenší od revoluce v roce 1959,“ informoval Elizardo Sánchez, mluvčí disidentské Kubánské komise pro lidská práva a národní usmíření. „Neznamená to však, že by se situace ohledně lidských práv zlepšovala, protože současně roste počet svévolných krátkodobých zatčení, z nichž některá trvají hodiny, některá dny,“ zdůraznil Sánchez. 

Přes čtyři měsíce už drží protestní hladovku kubánský opozičník Guillermo Farinas, který žádá propuštění vězněných aktivistů. V posledním prohlášení Farinas uvedl, že je blízko smrti. „Jsem si vědom své blížící se smrti a považuji ji za čest, protože se pokouším zachránit životy 25 politických vězňů a vězňů svědomí, které vlast potřebuje jako vůdce,“ uvedl Farinas. Ten v prohlášení také uvádí, že pokud zemře, vinu za to ponesou bratři Fidel a Raúl Castrové. Farinas odmítá potravu už přes 130 dní. Kvůli špatnému zdravotnímu stavu je hospitalizován v nemocnici ve městě Santa Clara. Lékaři mu nitrožilně dávají výživu.