Diktátor Noriega dostal ve Francii 7 let vězení

Paříž - Bývalý panamský diktátor Manuel Noriega dostal za praní špinavých peněz u francouzského soudu sedm let vězení. Noriega už kvůli obchodování s drogami strávil dvacet let ve vězení v USA. Šestasedmdesátiletý muž označil svůj proces ve Francii za spiknutí.

Ve Francii bývalého diktátora odsoudili na sedm let za praní špinavých peněz v objemu 15 milionů franků, což je asi 59 milionů korun. Soud nařídil i zabavení 2,3 milionu eur (59 milionů korun) na jeho francouzských bankovních účtech. Podle rozsudku bude navíc muset zaplatit milion eur Panamě a ve Francii celní pokutu ve výši 2,3 milionu eur.

V osmdesátých letech údajně Noriega poslal do dnes již neexistující francouzské banky provize, které dostal od kolumbijského kokainového kartelu a za které jeho manželka a společnost nakoupily mimo jiné tři luxusní byty v Paříži. Ty mu později Francie zabavila.

Noriega rozsudek nechápe

Noriega dál popírá, že by finance pocházely z obchodu s drogami. Měl je prý z různých podniků, kde byl většinovým akcionářem, z rodinného dědictví a z honorářů, které mu vyplácela americká špionážní služba CIA.

Jeden z obhájců řekl, že jeho klient je po vynesení rozsudku „skleslý, možná překvapený tímto rozhodnutím, které nemůže pochopit“. Druhý advokát pak prohlásil, že dnešní verdikt je pokračováním vyřizování politických účtů. „Je to rozhodnutí, které je poznamenáno politikou a které se nepochybně bude líbit americkým úřadům,“ prohlásil.

Spojené státy vydaly Noriegu do Francie letos v dubnu poté, co byl vězněn 20 let v Miami. Noriegovo vydání žádá i Panama, kde má být bývalý diktátor souzen za podíl na vraždách a zmizení politických oponentů v letech 1968 až 1989.

Manuel Noriega

Před 30 lety byl jako šéf panamských zpravodajských služeb zdrojem informací americké CIA. Později ale začal Manuel Noriega inkasovat dolary i od medellínského drogového kartelu a nakonec soustředil ve svých rukách i veškerou moc v Panamě. V roce 1983 se Noriega stal vrchním velitelem armády, a de facto tak ovládal zemi. 

Spojené státy se následně od Noreigy odvrátily. V září 1989 přerušily USA s Panamou diplomatické styky, americké jednotky 20. prosince vpadly do Panamy. Noriega ale utekl, nakonec se ale Američanům vzdal. 

Od roku 1990 byl ve vězení v USA, kde mu v roce 2007 vypršel trest za obchod s drogami, vydírání a praní špinavých peněz. Letos v dubnu byl šestasedmdesátiletý Noriega vydán do Francie, kde byl dnes odsouzen k sedmi letům vězení ze praní špinavých peněz.

Manuel Noriega
Zdroj: ČT24/www.dictatorofthemonth.com/Noriega