Špion Suťagin přiletěl do Vídně. Čeká na výměnu?

Moskva - Ruský vědec Igor Suťagin, který byl v Rusku odsouzen za špionáž pro CIA, dnes přiletěl do Vídně. To vše v den, kdy se údajně mezi Ruskem a USA měla uskutečnit výměna zajatých špionů, jak tvrdí moskevský rozhlas. Oficiální zdroje ale zatím mlčí. BBC v této souvislosti připomíná, že desítka agentů zadržených minulý měsíc v Americe, kteří by mohli být součástí výměny, by měla teprve dnes stanout před federálním newyorským soudem. Není tedy zcela jasné, kolika a kterých agentů by se výměna vlastně měla týkat.

Vědec Igor Suťagin byl před šesti lety v Rusku odsouzen k 15 letům vězení za špionáž. Američanům měl podle ruských soudů předat jaderné tajemství. Právě on by měl hrát při dnešní výměně hlavní roli.

Podle ruské agentury Interfax byl Suťagin v pondělí odvezen z věznice na severu Ruska do Moskvy. Dnes pak přiletěl do Vídně. Výměnou za něj by podle agentury mohlo být ve Spojených státech propuštěno i víc lidí. Spekuluje se o deseti ruských špionech, kteří byli zadrženi v červnu. 

Včera byli ruští špioni v New Yorku obvinění ze spiknutí a devět z nich pak i z praní špinavých peněz. V obvinění se zatím nic nepíše o špionáži. Pokud budou usvědčeni, hrozí jim trest minimálně pěti let vězení za předávání informací cizí mocnosti. Ti, kteří byli navíc obviněni z praní špinavých peněz, mohou odejít od soudu s trestem až 25 let vězení. 

Podle listu New York Times americké úřady jednají s právníky podezřelých. Jednou ze zatčených ve Spojených státech je Anna Chapmanová. Společně s ostatními se měla podílet na obchodu s falešnými dokumenty a praní špinavých peněz. Její rodina považuje obvinění za absurdní. „Podám žalobu za zveřejnění jejích osobních údajů. Anna není nějaká Mata Hari. Vede normální život osmadvacetileté ženy,“ stěžuje si její matka. 

Na nevině trvají i advokáti dalších dvou zadržených – novinářky Vicky Palaezové a Juana Lazara, který se údajně přiznal ke spolupráci s ruskou tajnou službou. Jeho advokátka Juana Lazara to ale popírá: „Můj klient odmítá, že by se k čemukoliv přiznal. Neviděl jsem žádné podepsané přiznání.“

Americká vláda se podle listu New York Times snaží případ 10 ruských agentů urovnat co nejrychleji - obvinění by se mohli přiznat k méně závažným prohřeškům. Poté by následovala okamžitá deportace do Ruska. Ruská média mezi možnými adepty na výměnu uvádí kromě Suťagina také bývalého ropného magnáta Michaila Chodorkovského, vězněného za daňové úniky, nebo plukovníka ruské vojenské rozvědky Sergeje Skripala, obviněného ze špionáže pro Británii.

Špioni, kteří by se mohli stát součástí výměny:

SERGEJ SKRIPAL

  • penzionovaný důstojník ruské vojenské rozvědky
  • zatčen v prosinci 2004, v srpnu 2006 odsouzen k 13 letům vězení za špionáž pro britskou tajnou službou MI6

IGOR SUŤAGIN

  • bývalý šéf sekce Ústavu strategických studií USA a Kanady Ruské akademie věd
  • zadržen 27. října 1999, obviněn ze shromažďování údajů týkajících se vývoje výzbroje a jaderných ponorek a jejich předávání britské firmě napojené na americkou CIA
  • začátkem dubna 2004 odsouzen na 15 let
  • podle organizace Human Rights Watch se mu nedostalo spravedlivého soudu a mohl se stát obětí politicky motivovaného obvinění.

ALEXANDR SYPAČOV

  • důstojník ruské zahraniční rozvědky
  • v listopadu 2002 odsouzen k 8 letům odnětí svobody za špionáž
  • obviněn z vyzrazení státního tajemství představitelům CIA
  • zadržen v dubnu 2002, když údajně předával tajné materiály zástupci zahraničních tajných služeb

ALEXANDR ZAPOROŽSKIJ

  • bývalý agent ruské zahraniční rozvědky
  • po odchodu do důchodu v roce 1997 odjel do Spojených států, kde údajně předával americké straně tajné informace o ruských tajných službách a jejích agentech
  • po návratu do Ruska v roce 2001 zatčen a v roce 2003 odsouzen k 18 letům vězení za špionáž
  • podle médií byl zapleten do vyzrazení vysokého činitele CIA Aldricha Amese a agenta FBI Roberta Philipa Hanssena, kteří byli za špionáž pro SSSR a Rusko odsouzeni na doživotí