Betancourtová zažalovala Kolumbii o bezmála sedm milionů dolarů

Bogota (Kolumbie) - Bývalá kolumbijská politička Ingrid Betancourtová zažalovala Kolumbii o bezmála sedm milionů dolarů. Peníze požaduje jako kompenzaci za šestileté zajetí levicovou guerillou. Vládu její žaloba pobouřila a kolumbijské úřady připomněly, že vládní vojáci při záchraně Betancourtové v roce 2008 riskovali své životy a že ji v roce 2002 varovali, aby během předvolební kampaně nejezdila na jih země, kde jí hrozilo od povstalců nebezpečí. Když v roce 2002 probíhala v Kolumbii prezidentská kampaň, dostala tehdejší kandidátka Ingrid Betancourtová doporučení, aby nejezdila na jih země. Ona přesto jela a ozbrojenci z FARC ji unesli.

V zajetí v džungli strávila šest let a teď chce po státu šest milionů a osm set tisíc dolarů jako kompenzaci za citovou újmu a finanční ztráty. Vláda je pobouřena a podle ministerstva obrany neexistuje důvod vinit z únosu stát.

„Vyčíslená újma dosahuje hodnoty zhruba 13 miliard pesos. Ministerstvo obrany je touto žádostí překvapené a velice zneklidněné,“ reagoval ministr obrany Luís Manuel Neira.

Betancourtová zažalovala Kolumbii o 7 milionů dolarů (zdroj: ČT24)

Guillermo Tobon, kolumbijský občan

„Tohle je absurdní. Věděla, že riskuje, varovali ji, a stejně tam jela. Ale bylo to její rozhodnutí, takže jestli má být někdo souzen, je to ona, protože vláda za její vysvobození utratila tolik peněz.“

Betancourtovou a dalších 14 rukojmí osvobodili kolumbijští vojáci před dvěma lety pomocí lsti. Tajní agenti pronikli do vedení organizace a vydali falešný příkaz, že 15 zajatců má být převezeno na jiné místo. Humanitární pracovníci, kteří to měli provést, byli zase maskovaní vojáci. Při akci nepadl jediný výstřel.