Argentinci protestovali proti sňatkům homosexuálů

Buenos Aires - Tisíce Argentinců přišly protestovat před budovu senátu v metropoli Buenos Aires proti legalizaci sňatků homosexuálních párů. Zákonodárci by o této předloze měli rozhodnout ještě dnes. V dolní komoře parlamentu už zákon prošel a prezidentka naznačila, že ho v případě schválení nehodlá vetovat. Protest zorganizovala katolická církev a další náboženské organizace, které podle svých slov brání tradiční pojetí rodiny.

Ve z 90 procent katolické Argentině vyvolal návrh zákona povolující sňatky homosexuálů rozruch. V centru metropole se sešly tisíce demonstrantů, kterým se nelíbí, že by se homosexuálové mohli vzít. „Sňatek mezi homosexuály odporuje přírodnímu i božskému zákonu,“ řekla účastnice demonstrace. „Přišla jsem bránit institut svatby coby svazek muže a ženy, protože cokoli jiného se vzpírá přirozenosti,“ přidává se další. 

Celmira Bottiniová, ředitelka Národního institutu pro manželství a rodinu

„Budeme bojovat až do konce. Jde o to projevit svou občanskou uvědomělost a doufat, že to naši zvolení zástupci vezmou v potaz. Toto je vůle lidu, nikoli menšiny, která ve skutečnosti čítá jen několik málo lidí.“

Argentinci protestovali proti sňatkům homosexuálů (zdroj: ČT24)


Protestující vyslechli i vzkaz buenosaireského arcibiskupa Jorgeho Bergoglia, který říká: „Spojení muže a ženy je přirozenou cestou vedoucí k plození. Přijetí tohoto zákona by znamenalo zásadní krok zpět.“     

Protesty organizovala právě katolická církev. Vláda si ale stojí za svým a chce zákon prosadit, postoj církevních kruhů k této otázce přirovnala k argumentům inkvizice.

Ve stejnou dobu se na jiném místě argentinské metropole naopak sešli zastánci nového zákona. Buenos Aires má pověst jednoho z nejtolerantnějších latinskoamerických měst, co se postoje k homosexualitě týče. A bylo také první metropolí regionu, která přiznala gayům a lesbám právo uzavírat registrované partnerství.