Kraftová zemskou premiérkou, Merkelová ztratila většinu v parlamentu

Berlín – Novou premiérkou nejlidnatější německé spolkové země, Severního Porýní-Vestfálska, se stala Hannelore Kraftová ze sociální demokracie. Ta po nedávných volbách vytvořila vládní koalici se Zelenými a s tichou podporou postkomunistické levice. Pro vládu německé kancléřky Angely Merkelové to znamená ztrátu jedné z klíčových spolkových zemí a komplikace při prosazování reformních zákonů. Vládní koalice totiž ve volbách přišla o většinu ve Spolkové radě.

Vůbec poprvé stanula v čele nejlidnatější německé spolkové země žena. Hannelore Kraftová se na tento post dostala za tiché podpory postkomunistické Levice, která její zvolení podpořila tím, že se zdržela hlasování. 

Nová spolková vláda v Severním Porýní-Vestfálsku, kterou tvoří SPD a Zelení, je menšinová navzdory tomu, že Kraftová slibovala, že sestaví stabilní kabinet. 

Hannelore Kraftová

(* 1961) Německá politička, šéfka SPD v Severním Porýní –Vestfálsku. Vystudovala ekonomii. Členkou SPD je od roku 1994, roku 2000 byla za tuto stranu zvolena do zemského sněmu Severního Porýní-Vestfálska. Letos v květnu SPD v zemských volbách získala stejně jako CDU 67 křesel v zemském sněmu. Dnes byla zvolena premiérkou této spolkové země.


Merkelová: Nové zemské vládě se nedá věřit

Německá kancléřka Angela Merkelová není s vývojem v Severním Porýní-Vestfálsku vůbec spokojená. Nechala se slyšet, že se nové vládě nedá věřit. Ministr zahraničí a šéf koaličních liberálů (FDP) Guido Westerwelle dokonce prohlásil, že na západě země vznikla „červeno-rudo-zelená koalice“, která bude usilovat o vládu i nad Německem. 

Koaliční partneři se ale především zlobí, protože jejich koalici v této spolkové zemi vystřídal tandem SPD a Zelených, čímž CDU a FDP ztrácejí dosavadní většinu ve Spolkové radě, a tak nebudou mít zřejmě sílu na prosazení reformních opatření. Klesla tedy šance, že projde chystaná zdravotnická reforma nebo plánované daňové škrty.

Angela Merkelová
Zdroj: ČTK