Izrael souhlasí s tím, aby se Libye zapojila do obnovy Gazy

Aríš (Egypt) - Izrael se údajně dohodnul s posádkou libyjské lodi, která se měla pokusit prolomit izraelskou blokádu Gazy, že se libyjský organizátor akce bude moci podílet na obnově Gazy. Napsal to dnes panarabský list Aš-Šark al-Avsat. Loď Amalthea vyplula v sobotu ke Gaze s 2 000 tunami humanitární pomoci a s úmyslem prolomit izraelskou námořní blokádu pásma. Ve středu ale změnila kurz a dorazila do egyptského Aríše, odkud bude zboží přepraveno do Gazy pozemní cestou.

Organizátorem akce je nadace syna libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Sajfa Isláma. List Aš-Šark al-Avsat napsal, že nadace přistoupila na změnu kurzu lodi, když dostal záruku, že se bude moci stavebně podílet na obnově pásma Gazy. Stovky tamních domů byly poničeny při izraelské ofenzivě na přelomu let 2008 a 2009. Izrael praktikoval přísnou blokádu a pouštěl do pásma jen základní humanitární potřeby. Zadržoval veškeré stavebniny, takže poničené budovy zůstaly neopraveny.

Izrael zmírnil pozemní blokádu až nedávno, po zásahu proti flotile, která v květnu chtěla přivézt humanitární pomoc do Gazy. Odmítla izraelskou nabídku vyložit zboží v Izraeli nebo Egyptě a dopravit ho do Gazy po zemi. Izraelci při zásahu proti jedné z lodí zabili 31. května devět aktivistů, což vyvolalo celosvětovou kritiku a také zmírnění pozemních restrikcí. Stavební materiál je nyní do pásma pouštěn s podmínkou, že bude využit k projektům, na něž budou dohlížet agentury OSN.

Podle zprávy panarabského listu Izrael přistoupil na to, aby se Kaddáfího nadace do obnovy Gazy zapojila. Sajf Islám Kaddáfí listu sdělil, že se na tom dohodli izraelský ministr obrany Ehud Barak a šéf egyptské tajné služby Umar Sulajmán. Kaddáfí byl prý s detaily dohody seznámen.