Vatikán vydal nová pravidla řešení případů zneužívání

Vatikán – Vatikán vydal nové pokyny, které by měly urychlit řešení nejnaléhavějších případů sexuálního zneužívání kněžími. Římskokatolická církev tak odpověděla na sérii skandálů, které ji zasáhly v posledních měsících. Nová pravidla mimo jiné prodlužují dobu, během které jsou tyto zločiny nepromlčitelné, a to z 10 na 20 let od doby, kdy oběť dosáhla plnoletosti.

Vatikánský mluvčí Federico Lombardi dnes představil nový papežský dokument zvaný Normy o nejzávažnějších deliktech. Ty by měly umožnit rychlý zásah v nejvážnějších případech zneužívání kněžími. Nová pravidla vypracovala Kongregace pro nauku víry, které předsedá americký kardinál William Levada, a podepsal je papež Benedikt XVI. 

Nový dokument dovoluje předat nejzávažnější případy zneužívání kněžími světské spravedlnosti. Normy také prodlužují promlčecí lhůtu z dosavadních deseti na dvacet let od doby, kdy oběť dosáhla dospělosti. Dokument staví sexuální zneužívání na roveň pedofilie. Dokument také definuje zločin pedopornografie, což je držení materiálu týkajícího se mladých lidí do 14 let. 

Telefonát Josefa Kašpara (zdroj: ČT24)

Nové procedury však nezahrnují přesný návod pro místní církve, který by určoval, jakým způsobem se mají v případech sexuálního zneužívání obracet na civilní justici. Dodržování toho, co je stanoveno světskými zákony, je součástí směrnic, které vydala Kongregace pro nauku víry. 

Katolickou církví otřásá již několik měsíců vlna skandálů týkajících se pedofilních zločinů kněží, a to jak v Severní i Jižní Americe, tak v Evropě, především v Irsku a také v papežově rodném Německu. Samotného papeže německá a americká média obvinila, že k případům pedofilie mlčel.