Půl roku po zemětřesení dorazil na Haiti zlomek slíbené pomoci

Port-au-Prince - Po půl roce od zemětřesení dorazil na Haiti jen zlomek z pomoci 5 miliard dolarů slíbených zahraničními vládami. Upozorňuje na to koordinátor pomoci, bývalý americký prezident Bill Clinton. Ničivé zemětřesení zabilo před půlrokem na karibském ostrově téměř 230 tisíc lidí. 1,5 milionu dalších je bez domova. Podle Clintona se teď hraje o jejich další osud.

Nejhorší katastrofa v Karibiku za posledních 200 let způsobila na Haiti před půl rokem obří humanitární krizi. Ta ihned přitáhla světovou pozornost. Sliby masivní pomoci nebraly konce. Na Haiti začaly pracovat humanitární organizace, rozběhly se soukromé sbírky, pro Haiti zněly písně. Zahraniční vlády slíbily ostrovu pomoc přes 5 miliard dolarů.  

Po půl roce ale na Haiti dorazilo jen 15 procent této částky. Podle CNN například americká vláda, která slíbila přes miliardu dolarů, nedala zatím vůbec nic. „Obrátím se znovu na dané vlády a připomenu jim jejich závazek vůči Haiti. Musíme mít jasnou představu o tom, kdy pomoc na ostrov dorazí,“ říká Bill Clinton.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Humanitární organizace ale tvrdí, že problém není v neochotě světa pomáhat. Každá trvalejší pomoc podle nich potřebuje rozvahu a čas. Na Haiti navíc chybí silná vláda, která by pomoc koordinovala. Tuto činnost proto dodnes suplují na Haiti nevládní organizace. I tak ale opozice haitskou vládu obviňuje, že odcizila miliardy dolarů mezinárodní pomoci. Ve skutečnosti většina těchto fondů neprochází státem, ale utrácejí je rovnou nevládní organizace a agentury OSN. 

I přes problémy má ale pomoc Haiti první reálné výsledky. Lidé mají provizorní střechu nad hlavou, jídlo i nouzové školy. Chtějí se ale posunout dál. „Když se podíváte kolem, uvidíte statisíce lidí ve stanech, kde jim v blížícím se období dešťů nebude dobře. Musíme pomalu měnit strategii a dostat lidi z dočasných přístřešků zpátky do jejich domovů,“ říká Nigel Fisher, koordinátor humanitární pomoci OSN.

Sbírka Člověka v tísni - SOS HAITI:

Na Haiti pomáhá i půl roku po zemětřesení i česká organizace Člověk v tísni. Té se zatím podařilo vybrat na pomoc Haiti přes 51 milionů korun. Dosud organizace uplatnila téměř polovinu z této částky. Ihned po zemětřesení se z této částky financovala okamžitá humanitární pomoc jako například stany, potraviny nebo pitná voda. Nyní se soustředí na oblast školství, Člověk v tísni pomáhal na Haiti postavit 18 škol, podporoval také sedm dětských center nebo centrum pro vzdělávání teenagerů.