Na Ground Zero našli loď z 18. století

New York - V troskách někdejšího Světového obchodního centra v New Yorku našli dělníci trup lodě z 18. století. Podle archeologů se tam potopila, když se pokoušela přistát na Manhattanu. Asi třetina jeho dolní části je uměle vytvořená, ještě na konci 18. století tam protékala řeka Hudson. Na místě takzvaných dvojčat, zničených teroristickým útokem z 11. září 2001, teď probíhá intenzivní archeologický průzkum. Podle The New York Times je objevení lodě největším archeologickým nálezem na Manhattanu za více než 25 let.

Na místě bývalého Světového obchodního centra by měla vyrůst nová Věž svobody, dělníci proto odstraňují trosky budovy, která se zřítila po teroristických útocích z 11. září 2001. Kromě trosek odstraňují i část podloží, při pracích ale objevili něco, co nečekali, loď z konce 18. století. 

Dělníci objevili v úterý pravidelně rozmístěné dřevěné trámy. Na některých z nich byly ještě skořápky mušlí. „Trámy byly tak dokonale vytvarované, že byly jasně součástí lodi,“ tvrdí archeolog Michael Pappalardo.

Na Ground Zero objevili trup lodi z 18. století (zdroj: ČT24)

Amanda Sutphinová, archeoložka:

„Zatím víme, že loď pochází z doby před rokem 1800. Právě tehdy totiž podle starých map vznikla tato ulice.“


Manhattan se na konci 18. století rychle rozrůstal a jeho obyvatelé se snažili získat další půdu na úkor řeky Hudson. Do vody proto sypali odpad, sutiny a dřevo. Archeoložka Amanda Sutphinová říká: „Původní pobřeží Manhattanu vedlo z Pearl Street do Greenwiche. Pak se snažili získat další stavební plochu a někdy místo výdřevy používali staré lodě. Ale tohle je teprve druhá archeologicky potvrzená, takže je to vzrušující objev.“ 

Odkryté dřevo se ale na vzduchu rychle kazí a je velmi křehké. Archeologové se proto snaží zbytky 10metrové historické lodě prozkoumat co nejrychleji.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24