Podle Íránu stály za útokem v Záhedánu USA, Obama ho odsoudil

Teherán/Washington - Íránské vedení dnes připsalo Spojeným státům podíl na odpovědnosti za čtvrteční sebevražedný útok u mešity v Záhedánu, při němž bylo podle upřesněné bilance zabito 28 lidí. K atentátu se přihlásila sunnitská extremistická skupina Džundalláh, již USA podle íránských vůdců podporují s cílem vyvolat v zemi nestabilitu.

Washington obvinění popírá a prezident Barack Obama dnes útok v Záhedánu tvrdě odsoudil a požadoval pohnání jeho iniciátorů k odpovědnosti. „Vražda nevinných civilistů na místě jejich modliteb je netolerovatelný zločin,“ citovala z Obamova prohlášení agentura Reuters.

V prohlášení zaslaném televizi Al-Arabíja skupina Džundalláh označila akci v Záhedánu, při níž bylo navíc zraněno podle různých zdrojů nejméně 160 až 250 osob, jako odvetu za smrt svého bývalého vůdce Abdolmaleka Rígího, popraveného koncem června. Džundalláh upřesnil, že sebevražedný atentát v Záhedánu provedli dva Rígího příbuzní, a varoval před dalšími akcemi, které budou údajně následovat.

Za útokem stojí prý „bezbožná ruka Ameriky“

Jeden z významných íránských zákonodárců Aláeddín Burúdžerdí dnes podle agentury IRNA řekl, že USA by měly nést odpovědnost za „teroristický akt“ v Záhedánu kvůli podpoře poskytované Džundalláhu. „Znovu se bezbožná ruka Ameriky vynořila z rukávů ignorantských žoldáků,“ prohlásil duchovní Kázem Sedikí v dnešním kázání živě přenášeném státním rozhlasem.

Skupina Džundalláh bojuje na jihovýchodě Íránu u hranic s Pákistánem za práva etnických Balúčů, kteří vyznávají sunnitskou větev islámu, popírá ale jakékoliv separatistické nebo sektářské ideje. Sunnité jsou v převážně šíitském Íránu v menšině, Írán ale odmítá obvinění organizací pro lidská práva, že diskriminuje etnické a náboženské skupiny. Skupina Džundalláh se přihlásila mimo jiné k loňskému sebevražednému útoku na Revoluční gardisty, při němž přišlo v jihovýchodním Íránu o život 42 osob.