Berlínské centrum Tacheles ztratí své kouzlo

Berlín – Jedné z turistických a uměleckých ikon Berlína, centru Tacheles, hrozí definitivní zánik. Vlastník nemovitosti se rozhodl vystěhovat jeho obyvatele a na místě legendárního domu chce postavit luxusní byty. Tacheles, které začínalo jako nelegální squat po pádu Berlínské zdi, po dvacet let lákalo především levicové výtvarníky nebo hudebníky z celého světa.

Od roku 1989 se z bombardováním poškozeného domu v centru někdejšího východního Berlína stala ikona nekonformní kultury. „Umělci to tady zabrali před dvaceti lety a přeměnili v místo klidu a míru. Máme tady zahrady, běží tu spousta různých projektů. Nedokážeme to snad ani nikdy opustit,“ shrnul atmosféru místa jeden z jeho obyvatel.

Pryč ale nejspíš bude muset. Už před dvěma lety obyvatelům vypršel nájem a teď se chystá stěhování. „Tentokrát to vypadá opravdu vážně. Ale spousta lidí tady stále je a tvoří, takže to snad nakonec nebude tak horké,“ věří pravidelná návštěvnice centra.

Tacheles se totiž postupně stalo jednou z turistických atrakcí německé metropole. Každý rok sem zavítá na 300 tisíc návštěvníků.  

Jako ve většině podobných případů je tady ale silný investor, který jde tvrdě za svým a své plány měnit nehodlá. Na lukrativní parcele mají vzniknout luxusní byty, pětihvězdičkový hotel a restaurace. Obyvatelé Tacheles ale vždy šli proti proudu a dá se čekat, že se jen tak nevzdají. Opustit centrum by měli o víkendu.

Obyvatelé Tacheles se musí vystěhovat (zdroj: ČT24)