Tábor mládeže Seliger vychovává budoucí uvědomělou ruskou elitu

Seliger (Rusko) - Na 25 tisíc mladých lidí z celého Ruska se během července vystřídá v táboře Seliger, který každoročně organizuje prokremelská mládež. Jeho smyslem je podchytit budoucí elitu národa, odvrátit mládež od extremismu, vychovávat ji k národnímu uvědomění, ale také vnuknout mladým lidem z pohledu Kremlu ten správný politický názor.

Talentovaní a uvědomělí mladí lidé tu získají informace, kontakty a hlavně bod do životopisu, který pomůže, až se budou ucházet o práci ve státní firmě, jako je třeba Gazprom. Účastníky probouzí ruská hymna, den začínají rozcvičkou. Mezi opékáním šašliků a koupáním v jezeře se baví o všem možném – od technologií, přes podnikání po pravoslaví. Účastnit se mohou jen talentovaní – špičkoví sportovci, začínající podnikatelé či novináři. Svoje zásluhy musí všichni dokázat: každý předkládá projekt, říká organizátor tábora Igor Stepanov.

Oleg, účastník tábora Seliger:

„Bez našeho prezidenta a premiéra bychom žili v úplně jiné zemi, kde bychom nechtěli podnikat ani zakládat rodinu. Co udělali pro zemi, je obrovský úspěch.“

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Letní tábor se koná na břehu jezera Seliger v Tverské oblasti od roku 2005. Původně začal jako soukromá party pro prokremelskou mládež s cílem vychovat mládežnickou základnu tehdejšího prezidenta Putina. V počátcích nechyběla drsná propaganda, dnes politiku vystřídal důraz na vědu a byznys – v souladu s trendem, který razí současní lídři. Smyslem je odvrátit mládež od extremismu, ale také vnuknout mladým lidem z pohledu Kremlu ten správný politický názor.

Ruský tábor mládeže Seliger
Zdroj: ČT24