Muslimky ve Španělsku mohou i nadále chodit zahalené

Madrid - Španělský Kongres poslanců dnes odmítl návrh rezoluce, podle níž by vláda měla zvážit zákaz veřejného nošení islámských ženských oděvů zakrývajících celý obličej kromě očí. Proti návrhu bylo 183 poslanců, pro něj 162, dva poslanci se hlasování zdrželi. Španělsko má asi 47 milionů obyvatel, k islámu se jich hlásí 600 tisíc. Burku nebo nikáb tu ale nosí jen hrstka muslimských žen.

Návrh podala opoziční pravicová Lidová strana. Zákaz označila za opatření na podporu práv žen. Vládní socialisté byli proti. I v případě schválení by ale měla navrhovaná rezoluce jen platnost doporučení.

Zákaz oděvů typu burek a nikábů už schválili poslanci v Belgii a ve Francii, v Nizozemsku platí už dva roky zákaz takových oděvů ve školách. Ve Španělsku je zakázaly městské rady v Barceloně a některých dalších katalánských městech, ale jen ve veřejných úřadech.

Islámský oděv budí rozruch i jinde, vloni vykázal přední egyptský duchovní zahalené ženy z prestižní univerzity al-Azhar a v Sýrii nebudou smět studentky se zahaleným obličejem na vysokou školu. Tato praxe podle tamního ministra vyššího školství odporuje akademickým hodnotám a tradicím syrských univerzit.

Muslimka
Zdroj: ČT24