Dánští vědci: Barvy na vlasy jsou nebezpečné

Kodaň - Barvy na vlasy jsou prý mnohem škodlivější, než se dosud předpokládalo. Výzkum dánských vědců se zaměřil na produkty prodávané v široké síti obchodů. Lékaři zjistili, že barviva jsou vysoce alergenní, a trvají na tom, že by se měl jejich prodej zakázat. Vlasy si doma přitom barví asi polovina Dánů. Přečtou si upozornění v návodu, že mají přípravek vyzkoušet na malém kousku kůže, a tím pro ně starost končí. Barviva jsou však mnohem zákeřnější, než návody přiznávají. Vyplynulo to z výzkumu vědců z gentoftské nemocnice.

„Známe složení. Víme, že složky mohou být alergenní. Ale když použijete roztok, máte koktejl, který je snad největším alergenem, jaký existuje,“ uvedl vedoucí výzkumu Torkil Menné z nemocnice v Gentofte.

Barvy mohou ohrozit dokonce imunitní systém

Barvy na vlasy mohou škodit zdraví (zdroj: ČT24)

Přehnanou reakci má kolem pěti procent uživatelů, což je podle lékařů příliš mnoho. Jak se ukázalo, alergie je jen malým zlem. „Ukazuje se, že se vyplavují buněčné hormony, což při dlouhodobém užívání poškozuje fungování imunitního systému,“ varoval Menné.

Podle profesora Menného jsou běžně prodávané produkty ilegální, nesplňují totiž tzv. kosmetickou deklaraci, podle níž nesmí mít žádný přípravek silné vedlejší účinky.

Úřady však kritiku odmítají. „Spotřebitelé se sami zasvěceně rozhodnou. Jako spotřebitel víte, že při užívání těchto produktů riskujete,“ uvedla ministryně životního prostředí Karen Ellemannová. Vláda vlasová barviva stahovat z prodeje nehodlá. Boj o zákaz ale nehodlají vzdát ani dánští lékaři.