Do sídla vlády se zbraní? Vždyť jsme v Texasu!

Austin - Doba Divokého západu v Texasu dosud nejspíše neskončila. Dokládá to nové opatření v místním sídle vlády v Austinu. Do budovy mají přednostní přístup ti lidé, kteří se prokáží speciálním průkazem dokládajícím, že jsou ozbrojeni. Předpis, který si většina Texasanů nemůže vynachválit, byl paradoxně přijat po nedávném zpřísnění bezpečnostních opatření.

Všechno začalo před pár měsíci, kdy před texaským Kapitolem střílel vyšinutý muž. Úřady proto přistoupily k nainstalování bezpečnostních rámů ke vstupu do budovy. Do té doby mohli ozbrojení návštěvníci běžně dovnitř, pouze měli zakázáno svou zbraň veřejně předvádět. Avšak nyní, po zavedení nových opatření, byli Texasané nuceni při kontrole svou zbraň ukázat. To ale bylo v rozporu s dávno přijatými zákony.

Jerry Patterson, bývalý senátor státu Texas

Chtěl jsem, aby Kapitol nebyl zakázán těm, kdo nosí zbraň.

Podivné propustky v Texasu (zdroj: ČT24)

Aby se tento zapeklitý problém vyřešil, byla zavedena zvláštní povolenka, která přístup do budovy ozbrojencům zrychlí. Jediné, co musí zájemci o průkaz splnit, je absolvování speciálního školení na střelnici. Žáci se zde dozvědí, jak řešit konflikty nenásilně, složí test, odevzdají otisky prstů, a za 260 dolarů dostanou propustku.

„Tato politika rychlejší kontroly lidí se střelnými zbraněmi je na první pohled divná, ale tohle je prostě Texas,“ vysvětluje profesor Texaské univerzity Jim Henson. Nový systém vyhovuje především lobbistům, právníkům či novinářům, jež do Kapitolu chodí nejčastěji. A tak každý, kdo má co dělat v texaském sídle vlády a nechce na vstup čekat v dlouhé frontě, se cvičí ve střelbě.