Role íránského vědce Amírího je stále nejasná

Teherán - Jaderný vědec Šahram Amírí byl údajně nasazen do USA a poskytoval íránské tajné službě cenné informace z nitra americké Ústřední zpravodajské služby (CIA). Šlo prý o bitvu rozvědek řízenou Íránem, v níž íránští zpravodajci zvítězili. S odvoláním na nejmenovaný zdroj to oznámila íránská agentura Fars, podle níž byli íránští zpravodajci s Amírím během jeho pobytu v USA v kontaktu. Příběh hrdinného íránského špiona, který se minulý týden vrátil domů, bude prý zpracován v televizním filmu.

Zpráva Fars naznačuje, že Amírí byl nasazen, aby zjistil, kolik informací USA shromáždily o íránském jaderném programu, který je podle podezření Washingtonu zaměřen na výrobu jaderné bomby. „Íránské zpravodajské agentury mají nyní cenné podrobnosti zevnitř CIA, což je velké vítězství,“ zdůraznil zdroj agentury. Aby podpořil toto tvrzení, zmínil čísla dvou poznávacích značek aut používaných CIA ve státě Virginia. Prohlásil dále, že byly identifikovány některé lokality, osoby a kontakty CIA.

Amírího loni prý unesly americké tajné služby do USA během jeho náboženské pouti do Saúdské Arábie. Po návratu vědec toto tvrzení Teheránu potvrdil a rozvedl, vylíčil průběh únosu a podrobnosti svého údajně nedobrovolného pobytu v USA. Tvrdil, že tam byl fyzicky a duševně mučen a že mu USA nabídly 50 milionů dolarů za to, aby v zemi zůstal. Spojené státy naproti tomu uvádějí, že k nim vědec přeběhl z vlastního rozhodnutí, žil v USA svobodně a z vlastní vůle a sám se rozhodl vrátil domů. Podle informace amerického listu The New York Times, odvolávajícího se na americké vládní úředníky, byl Amírí řadu let informátorem CIA a během svého pobytu v USA dodal Spojeným státům „významné a původní“ informace o íránských jaderných tajemstvích.