Rage Against The Machine bojují proti imigračnímu zákonu

Los Angeles - Americká skupina Rage Against The Machine zahrají poprvé po deseti letech v Los Angeles. V Hollywoodu vystoupí spolu s dalšími umělci jako součást kampaně proti kontroverznímu imigračnímu zákonu v Arizoně. Ten na konci dubna podepsala guvernérka Arizony. Zákon umožňuje policistům kontrolovat totožnost osob podezřelých z nezákonného přistěhovalectví.

Podle frontmana skulpiny Zacha de la Rochy nyní hrozí, že se arizonský zákon stane vzorovým i pro další příhraniční americké státy. Zpěvák proto založil organizaci Sound Strike. „Jsme tu, abychom podpořili bojkot nového Arizonského imigračního zákona. Jsme tady, abychom použili naši hudbu jako nástroj podpory všech lidí, všech barev a sociálních vrstev jako hlas solidarity a říkáme Ne podněcování rasové nenávisti,“ popisuje smysl akce kytarista Tom Morello, který se proslavil skvělými riffy a netradičními zvuky, které dokáže ze své kytary vyluzovat.

„Fanoušci naší muziky, našich příběhů, našich filmů a našich slov mohou být zavíráni a obtěžováni jen proto, že jsou hnědí nebo černí, nebo pro způsob, jakým mluví, nebo kvůli hudbě, kterou poslouchají,“ zlobí se Zach de la Rocha.

RATM proti imigračnímu zákonu Arizony (zdroj: ČT24)

Proti arizonskému zákonu se ozval i Obama

Rage Against Machine se do Los Angels vrací po deseti letech. Právě tam odstartovali svoji divokou kariéru. Proslavili se nejen netradičním pojetím své hudby kombinující tvrdé kytarové riffy s rapem, ale také svými vyhraněnými názory a příklonu ke komunismu. V současné době připustili, že uvažují o natočení nové desky, hned poté, co dokončí své rozpracované sólové projekty.

Arizonská guvernérka si od nových nařízení slibuje radikální řešení problémů s přistěhovalci, kterých se odhaduje, že jich je v Arizoně až půl milionu a většina z nich pochází ze sousedního Mexika. K organizaci Sound Strike se přidávají nejen muzikanti ale i filmaři. Mezi nimi třeba i provokativní dokumentarista Michael Moore. Proti přísným nařízením se ozval i prezident Barack Obama.