Chávez s Maradonou po boku přerušil diplomatické styky s Kolumbií

Caracas - Venezuela dnes přerušila diplomatické styky s Kolumbií kvůli jejímu obviňování, že na svém území toleruje kolumbijské levicové povstalce. Venezuelský prezident Hugo Chávez o tom rozhodl poté, co Kolumbie předložila na zasedání Organizace amerických států (OAS) ve Washingtonu fotografie, které údajně dokazují její tvrzení. Chávez kolumbijské obviňování označil za Američany inspirovanou agresi a nařídil „nejvyšší pohotovost“ na hranici s Kolumbií. Když Chávez vyhlašoval přerušení styků se sousední zemí, stál po jeho boku bývalý argentinský fotbalista Diego Maradona.

Jde o dosavadní vrchol napětí mezi oběma zeměmi. Kolumbie je hlavní spojenec Spojených států v Latinské Americe, zatímco Venezuela stojí v první linii levicových latinskoamerických kritiků Washingtonu. Chávez dnes řekl, že Spojené státy využívají Kolumbii k podrývání venezuelského úsilí o regionální integraci. Vyslovil pochyby, že nastupující kolumbijský prezident Juan Manuel Santos se odchýlí od linie svého předchůdce Álvara Uribeho, se kterým měl Chávez vážné rozpory.

Hugo Chávez:

„Nemáme s ohledem na svou důstojnost jinou možnost než úplně přerušit styky s bratrským kolumbijským národem.“

Kolumbie se už desítky let potýká s levicovou gerilou. Podle kolumbijských představitelů nacházejí povstalci v Chávezově Venezuele útočiště. Minulý týden Kolumbie zveřejnila seznam pěti vysokých činitelů povstaleckých organizací Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) a Vojsko národního osvobození (ELN), kteří jsou podle ní ve Venezuele. Po tomto obvinění Venezuela odvolala z Kolumbie svého velvyslance, Kolumbie dnes odpověděla stejným krokem.

Hugo Chávez
Zdroj: ČT24