Srbsko i Kosovo chtějí nerozhodnuté přesvědčit o své pravdě

Bělehrad/Priština - Srbsko a Kosovo se připravují na diplomatickou ofenzivu. Priština, kterou posílilo čtvrteční rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora OSN (ICJ) v Haagu o legálnosti vyhlášení nezávislého Kosova, chce opět spustit kampaň, která by přiměla více zemí tento nejnovější evropský stát uznat. Srbsko, které samostatné Kosovo neuznává, se chystá nerozhodnuté země naklonit na svou stranu.

Srbská vláda jako odpověď na verdikt ICJ dnes uspořádala mimořádné zasedání. Dohodla se, že vystupňuje diplomatické úsilí ve státech, které Kosovo zatím neuznaly. Do 55 zemí vyšle Bělehrad vyslance s osobním dopisem srbského prezidenta Borise Tadiče, kterým požádá o podporu ve svém diplomatickém tažení. Velvyslanci v dalších 40 metropolích učiní to samé, řekl podle Reuters srbský ministr zahraničí Vuk Jeremić.

„Já osobně se chystám příští týden v New Yorku oslovit představitele nezúčastněných zemí,“ prohlásil Jeremić na tiskové konferenci. Ministr také varoval, že rozhodnutí ICJ podpoří separatistická hnutí po celém světě. „Pandořina skříňka je otevřena,“ dodal.

Kosovo doufá v členství v OSN 

Priština věří, že Kosovo uznají díky rozhodnutí soudu další ze 192 členských států OSN, doposud tak učinilo 69 z nich. Kosovská vláda také doufá, že se přiblížila členství v OSN.

„Připravili jsme dopisy žádající vlády o uznání státnosti Kosova. Dnes je začneme rozesílat poštou, elektronickou poštou a faxy,“ oznámilo kosovské ministerstvo zahraničí. „Verdikt soudu byl natolik jasný, že neexistuje žádný důvod nás neuznat,“ dodalo ministerstvo.

Republika srbská vidí v rozhodnutí soudu návod

Smíšené názory podle serveru balkaninsight.com přišly z Bosny a Hercegoviny. Tato země je po válce v první polovině devadesátých let nadále etnicky rozdělena. Bosenští Srbové, kteří obývají Republiku srbskou (RS), již v minulosti naznačili, že zvažují odtržení od Sarajeva. Bosna je od konce války rozdělena na dva silně autonomní celky - RS a muslimsko-chorvatskou Federaci Bosny a Hercegoviny.

Premiér RS Milorad Dodik označil rozhodnutí ICJ za vodítko pro získání budoucího právního statusu Republiky srbské. Získání takového statusu tak prý nebude v souvislosti s rozhodnutím ICJ v rozporu s mezinárodním právem. Željko Komšić, chorvatský člen bosenské kolektivní hlavy státu, označil rozhodnutí soudu za „očekávané“. „Doufám, že tento verdikt pomůže každému v této oblasti pochopit, že doba konfliktů skončila a že je třeba se posunout dále. Toto byla poslední kapitola rozpadu Jugoslávie,“ řekl Komšić.