Kanadský pilot se katapultoval těsně před explozí stíhačky

Montreal - O obrovském štěstí může mluvit pilot kanadské stíhačky, která se dostala do problémů při tréninku na letecký den v provincii Alberta. Po několikátém přeletu přestal být letoun ovladatelný a pilot se katapultoval – jenom vteřinu před tím, než se stíhačka v oblaku ohně nárazem roztříštila. Pilot je v nemocnici v dobrém stavu, nikomu na zemi se nic nestalo.

Mluvčí armády řekla, že piloti jako Bews procházejí velmi tvrdým výcvikem a je pro ně čest, když jsou vybráni pro tuto roli. Bews má nalétáno na letounech podobného typu kolem 1 400 hodin.

Zatím není známo, co bylo příčinou nehody. Bews utrpěl zřejmě lehčí zranění, jejichž povaha nebyla specifikována. Ale podle mluvčí kanadské základny v Cold Lake jeho život není v ohrožení. Nikdo jiný nebyl při nehodě zraněn. Pořadatelé oznámili, že letecký den se bude i navzdory nehodě konat.

Bez komentáře: Pád kanadské stíhačky (zdroj: ČT24)

Flotila kanadských stíhaček F18, která je stará 30 let, byla nedávno modernizována a mohla by zůstat operativní až do roku 2020. Od roku 2016 ji bude postupně nahrazovat 65 stíhaček F35.