Šéf BP odejde kvůli ropné katastrofě z funkce

Washington - Šéf těžařské firmy BP odpovědné za únik ropy v Mexickém zálivu Tony Hayward skončí v říjnu ve své funkci. Nepřijde ale zkrátka, neboť firmu opustí s částkou minimálně 11,8 milionu liber (přes 356 milionů korun). V budoucnu má působit ve firmě TNK-BP, kterou BP spoluvlastní v Rusku. Haywardovým nástupcem by se měl stát Robert Dudley, který řídí odklízecí práce v zálivu.

Částka 11,8 milionu liber, kterou si Hayward údajně vyjednal, zahrnuje jak hotovost, tak příspěvky na penzi. Informuje o tom dnes list The Times, podle kterého se Hayward vzdá 546 tisíc akciových opcí a až dvou milionů akcií, které dostával v rámci plánu dlouhodobých pobídek. Hodnota těchto cenných papírů se nyní pohybuje kolem osmi milionů liber.

Tony Hayward je od chvíle exploze na plošině Deep Water Horizon, při které zahynulo 11 dělníků a která způsobila nejhorší ekologickou katastrofu v dějinách USA, pod neustálou kritikou. Vyčítá se mu nejen pomalý postup likvidace havárie, ale i jeho výroky. Američany asi nejvíc rozčílil, když během bojů s obrovským únikem prohlásil, že chce zpět starý život. „Nikdo nechce víc než já, aby tato věc byla za námi. Chci zpátky svůj život,“ prohlásil na počátku června. 

Podle spekulací BBC by Haywarda mohl nahradit Bob Dudley z americké pobočky firmy, který už na konci června převzal vedení záchranných prací v Mexickém zálivu.

Týmy pracující na ucpání poškozeného ropného vrtu se mezitím vrací na moře poté, co v pátek přerušily práce kvůli tropické bouři Bonnie. Dříve vedení společnosti odhadovalo, že se jí únik ropy podaří definitivně zastavit do dvou týdnů, počasí ale práce podle všeho o několik dnů prodlouží.