Na plastových lahvích urazili 20 tisíc kilometrů

Sydney - Do přístavu v australském Sydney doplul po 4 měsících plavby katamarán postavený z 12,5 tisíce PET lahví a dalších plastových odpadů. Překonal 20 tisíc kilometrů cesty přes Tichý oceán, na kterou se vydal koncem března ze San Francisca. Cestu urazila šestičlenná posádka pouze s pomocí obnovitelných zdrojů energie. Cílem projektu bylo poukázat na znečištění oceánů plastovými odpady a na to, jak se mohou stát cennou surovinou při správné recyklaci a novátorském využití.

Plavidlo se jmenuje Plastiki, výprava se tak při vybírání názvu inspirovala výpravou mořeplavce a etnografa Thora Heyerdahla, který se v roce 1947 na voru Kon-Tiki snažil dokázat, že Polynésii mohli osídlit i peruánští indiáni, a nikoli pouze asijské národy.

Jedním z členů posádky byl i potomek slavného bankéřského rodu David de Rothschild. Ten se rozhodl podniknout výpravu na lodi z plastových lahví poté, co si před 4 lety přečetl zprávu OSN o znečištění mořských vod. „Je to absolutně ohromující,“ prohlásil kapitán katamaránu David de Rothschild. „Jsme tak rádi, že jsme tady,“ dodal po přistání v Sydney.

Loď z plastových lahví dorazila do Sydney (zdroj: ČT24)

Loď se v březnu vydala na cestu ze San Francisca, plavidlo obsluhovalo celkem šest členů posádky. Posádka během 128 dnů na moři žila v kajutě o 15 metrech čtverečních, sprchovali se ve slané vodě a jedli suchary a konzervy.

Loď plula přes velmi znečištěné oblasti Pacifiku, před přistáním v Austrálii se zastavila ještě na Kiribati, Východní Samoe nebo v Nové Kaledonii. Organizátoři plavby se tak snažili upozornit na znečištění oceánů plastovými lahvemi. Vyrobili proto katamarán právě z nich, lahve přitom pospojovali lepidlem z oříšků kešu a cukrové třtiny. Dokonce i plachty byly vyrobeny z recyklovatelných plastů. 

Navíc celé plavidlo dojelo až do Austrálie za pomocí obnovitelných zdrojů energie, částečně díky solárním panelům a částečně díky větrné energii nebo elektřině vyrobené pomocí bicyklu.

  • Loď z plastových lahví dorazila do Sydney. zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1824/182320.jpg
  • Loď z plastových lahví autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1824/182323.jpg
  • Loď z plastových lahví dorazila do Sydney. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1824/182324.jpg