Boj proti obezitě - více zdanit tučné výrobky

Londýn - Evropané tloustnou a obezita znamená zhoršení jejich zdravotního stavu a mnohdy i smrt. Proto lékaři ve Velké Británii navrhují tučné výrobky zdanit. Věří, že vyšší ceny odradí lidi od nákupu nezdravých potravin a zachrání tak životy až tří tisíc lidí ročně, kteří teď umírají hlavně na srdeční choroby způsobené obezitou. Odborníci se inspirovali vysokou daní na cigarety, která dokázala snížit počet kuřáků. Nicméně k prevenci musí podle odborníků přispět především potravinářský průmysl. Zdanění tučných potravin jako účinnější metoda nastupuje poté, co se ukazuje, že nabízené produkty na hubnutí jsou neúčinné, což dokazuje i studie, kterou představili vědci na mezinárodním kongresu o obezitě ve Stockholmu.

„Zdanění potravin není ta nejlepší cesta. Měla by to být až poslední hrozba. Do řešení tohoto problému se musí mnohem víc zapojit sami výrobci,“ tvrdí profesor z Královské akademie praktických lékařů, podle něhož neexistuje žádný důvod, aby z potravin nemohly nezdravé tuky zmizet hned příští týden.  

Vědci vypracovali stupnici pro zdanění potravin v závislosti na jejich škodlivosti pro zdraví. Potravinářské firmy jsou ale proti.

„Hodně potravin je už teď zatíženo daní. Nemáme zatím žádný důkaz, že spotřeba tučných produktů by se tím snížila. Není to komplexní řešení, nebude to fungovat a bude těžké daně zavést.“ (Julian Hunt, ředitel komunikace Federace potravinářského průmyslu)

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)


Vyšší daně na levné potraviny navíc postihnou hlavně chudší rodiny, které za jídlo a pití utrácejí největší část svých rozpočtů. Ve Velké Británii trpí nadváhou zhruba čtvrtina dospělých a stejný poměr je i u dětí mezi 11 a 15 lety. Statistiky dále uvádějí, že 150 tisíc lidí ročně zemře na infarkt, který souvisí s nezdravým životním stylem. Změnit stravovací návyky už ve školních jídelnách se pokoušelo několik celonárodních kampaní podporovaných televizí, ale marně.

Zázračné léky na hubnutí nefungují, tvrdí vědci  

Odborník na výživu a psychologii

„Je to důležitá zpráva pro zákazníky, protože v lékárnách utrácejí za tyto doplňky ke stravě hodně peněz. Mají ale jen psychologický dopad - pacient má pocit, že pro sebe něco dělá. To může zjistit i levněji a nemusí vyhazovat peníze oknem.“

S přebytečnými kilogramy se perou i Němci. Většina hledá zázračný lék na rychlé zhubnutí. Za nejrůznější tablety, které potlačují hlad nebo urychlují metabolismus, utrácejí miliardy eur ročně. Poslední iluzi ale vzal pacientům výzkum z lékařské univerzity v Göttingenu – devět nejprodávanějších potravinových doplňků na hubnutí mělo vliv jen na jejich psychiku. 

Lékaři sledovali osm týdnů dvě skupiny obézních pacientů – jedné podávali denně doporučenou dávku přípravku na hubnutí, druhá dostávala pouze placebo, tedy neúčinnou látku ve formě léku. Všichni ale dodržovali dietu. Výsledek byl stejný – pacienti z obou skupin zhubli o jeden až dva kilogramy. 

Alexandra Schellbachová, odbornice na výživu

„Hodně lidí pořád věří, že existuje nějaká pilulka, která jim zaručí perfektní postavu, bez cvičení, bez diety a beze změny stravovacích návyků. Reklamy slibují, že tentokrát nová tableta opravdu zabere. A lidé, které obezita trápí, si s novou nadějí takové tablety kupují. Ale stejně to zase nefunguje.“


Nicméně trh s potravinovými doplňky je velmi lukrativní. „Ročně se prodá dietetických produktů za 13 miliard eur (260 miliard Kč),“ tvrdí Igho Onakpoya z Exeterské univerzity ve Velké Británii. 

Všechny potravinové doplňky a prostředky na hubnutí prodávané v lékárnách mají jednu výhodu – nemají škodlivé vedlejší účinky. Na rozdíl od mnohých léků, které si lidé objednávají na internetu. Před takovým nákupem odborníci varují. A nakonec lidem s nadváhou doporučují tradiční a jediný účinný recept – nízkokalorické jídlo v menších dávkách několikrát denně a co možná nejvíc pohybu.

  • Hamburger a hranolky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1825/182450.jpg
  • Přípravky na hubnutí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1825/182455.jpg
  • Obézní žena autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1825/182453.jpg