Africká unie posílí mírové sbory v Somálsku

Kampala - Africká unie posílí své mírové sbory, které chrání somálskou vládu před islamistickými milicemi Šabáb. Summit Africké unie v Ugandě schválil, aby do Mogadiša odešly další dva tisíce vojáků. Zatím jich tam působí pět tisíc. Nově získají pravomoc střílet jako první, pokud se ocitnou v ohrožení ze strany extremistů. Somálské milice Šabáb udeřily před 14 dny v ugandské Kampale – bombami zabily desítky lidí, kteří sledovali zápas mistrovství světa ve fotbalu.

Pravomoci vojáků budou rozšířeny například o právo vystřelit první, pokud jim hrozí útok ze strany povstalců. Vojáci budou také moci podnikat menší preventivní výpady. Unie tak částečně vyhověla požadavkům ugandského prezidenta Yoweri Museveniho, nedovolila ale zahájit proti povstalcům rozsáhlejší ofenzivu.

Šabáb usiluje o svržení somálské vlády a o ustavení islámského státu podle výkladu islámského práva šaría. Hnutí, které má vazby na teroristickou síť al-Káida, bojuje v Mogadišu proti mírovým jednotkám Africké unie; při bojích bylo v pondělí zabito nejméně 11 osob převážně z řad povstalců.

Telefonát Martina Riegla (zdroj: ČT24)

Boje mezi armádou a radikálními islamisty zasáhly dosud i relativně klidný autonomní region Puntland na severu Somálska. Při pondělních střetech nedaleko přístavu Bosaso bylo zabito nejméně 13 ozbrojenců hnutí Šabáb. O život přišli také dva vojáci.

Na rozdíl od násilím zmítaného jihu země je region Puntland společně se sousedním Somalilandem poměrně klidnou oblastí. Bezpečnostní situace v Puntlandu se ale v posledních měsících zhoršila a místní úřady nedávno vyhostily na jih Somálska stovky lidí podezřelých z podpory hnutí Šabáb.

Za poslední tři roky při bojích zahynulo 21 000 lidí. Negativní reklamu dělají Somálsku i piráti, kteří přepadávají lodě z celého světa.