V Afghánistánu se našlo tělo jednoho ze dvou pohřešovaných Američanů

Kábul - Tělo jednoho ze dvou amerických vojáků, kteří v pátek zmizeli ze své základny v Afghánistánu, našli afghánské a zahraniční koaliční síly. Mluvčí NATO uvedl, že ostatky byly objeveny po pátrání v neděli na východě země. Druhého zadržují bojovníci Tálibánu. Podle afghánských úřadů se vojáci v pátek vydali sami mimo základnu a nedbali na varování, že vjíždějí na území ovládané povstalci. Jde o druhého zahraničního vojáka, jenž padl do zajetí od invaze mezinárodních sil do Afghánistánu koncem roku 2001. Čtyřiadvacetiletého Američana Bowea Bergdahla zadržují povstalci Tálibánu již více než rok.

„Po intenzivním pátrání koaliční a afghánské jednotky objevily v neděli na východě Afghánistánu tělo vojáka NATO, jenž byl hlášen jako nezvěstný,“ sdělil Todd Breasseale, mluvčí Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF). „Budeme pokračovat v úsilí, dokud nenajdeme i toho druhého,“ dodal s tím, že únosci nesou odpovědnost za bezpečnost zajatce a dobré zacházení s ním.

„Dva američtí vojáci se v sobotu vydali do okresu Čarch v provincii Lógar. Naši bojovníci na ně zaútočili. Jeden (voják) byl při přestřelce usmrcen a druhý byl zajat živý,“ řekl v neděli mluvčí Tálibánu Zabihulláh Mudžáhid. „Tělo mrtvého vojáka jsme odnesli a rukojmího jsme odvezli na bezpečné místo,“ dodal.

Podle NATO patřili oba muži k americkému námořnictvu a nebyli spatřeni od pátečního večera, kdy po opuštění své základny v Kábulu zmizeli ve východní provincii Lógar necelých 100 kilometrů jižně od metropole. Zatím není jasné, co v této nebezpečné oblasti kontrolované Tálibánem dělali.

Silniční kontroly v Afghánistánu
Zdroj: ČT24