Srbsko v OSN znovu otevře otázku Kosova

Bělehrad – Srbský parlament v noci na dnešek podpořil vládu v její snaze o znovuotevření kosovské otázky na půdě OSN. Cílem Srbska je najít kompromisní řešení, proto vypracuje vlastní návrh rezoluce, který bude chtít prosadit. Poslanci potvrdili, že Srbsko nezávislost Kosova nikdy neuzná. Parlament se sešel na mimořádném zasedání v reakci na verdikt Mezinárodního soudního dvora (ICJ) OSN v Haagu z minulého týdne, podle něhož bylo odtržení Kosova od Srbska legální.

„Srbsko chce, aby OSN přijala závěr, že secesionisté nemají právo vyhlašovat nezávislost,“ zdůraznil ministr zahraničí Vuk Jeremić. Bělehrad podle něj hodlá vypracovat vlastní návrh rezoluce, který bude chtít v OSN prosadit. Šéf srbské diplomacie vyloučil, že by Bělehrad tento krok učinil v koordinaci s Evropskou unií. Pro úřady v Prištině ovšem obnova rozhovorů o nezávislosti v jakékoli formě nepřichází v úvahu. Evropská unie znovu vyzvala Srby a kosovské Albánce, aby obnovili dialog a otázku nezávislosti nechali stranou.

Zasedání parlamentu bylo mimořádně bouřlivé. Několik poslanců po verdiktu ICJ v Haagu požadovalo demisi jak prezidenta Borise Tadiče, tak Jeremiče. Tadić přiznal, že rozhodnutí Haagu představuje pro Srbsko „tvrdou ránu“, ale výzvy k demisi důrazně odmítl. Poslance varoval, že úsilí Srbska ohledně Kosova nesmí zemi uvrhnout do mezinárodní izolace a že se Srbsko nesmí otočit k Evropě zády. „Srbsko se musí stát členem Evropské unie, protože žádnou jinou alternativu nemá,“ zdůraznil Tadić.

Srbský ministr zahraničí Vuk Jeremić při projevu v srbském parlamentu
Zdroj: ČT24