Pentagon vyšetřuje, kdo vynesl tajné informace

Washington – Z tajných dokumentů Pentagonu, které unikly na internet, vyplývá, že bezpečnostní situace v Afghánistánu je mnohem horší, než se dosud předpokládalo. Server Wikileaks včera zveřejnil na 90 000 dosud tajných zpráv a polních hlášení amerických vojáků podrobně popisujících situaci v Afghánistánu v letech 2004 až 2009. Únik a zveřejnění informací vyvolalo kritiku i obavy Američanů z ohrožení národní bezpečnosti a dalšího angažmá USA v Afghánistánu.

Po prvotním rozruchu, který zveřejnění dokumentů ve Spojených státech vyvolalo, se situace částečně uklidnila. Analytici, kteří se válkou v Afghánistánu podrobně zabývají, souhlasí s Pentagonem, že dokumenty nepřinášejí nic nového. V dokumentech se sice dají nalézt nepublikované případy incidentů, při kterých umírali civilisté a kterými se média nijak blíže nezaobírala. „To ovšem neznamená, že by o těchto případech nevěděli Američané a jejich spojenci a že by vojáci, kteří za ně nesli zodpovědnost, nebyli potrestáni,“ uvedl zpravodaj Českého rozhlasu v USA Vít Pohanka.

Informace jsou darem pro nepřátele USA

Bývalý šéf CIA Michael Hayden únik informací odsoudil jako „neuvěřitelné poškození Spojených států a dar nepřátelům“. Kdyby prý dostal obdobné materiály z kruhů Tálibánu nebo al-Káidy, považoval by je za neocenitelné.

Podle bývalé zpravodajské důstojnice Ellen McCarthyové mohou ze zveřejnění dokumentů profitovat země jako Rusko a Čína, které mají dostatek zkušeností a prostředků materiál zevrubně analyzovat a vytěžit. S tímto názorem souhlasí i Hayden: „Kdybych šéfoval ruské špionáži, povolal bych si nejlepší znalce angličtiny a nařídil jim, aby pročetli každý dokument a zjistili, co jsou ti chlapíci zač, v čem jsou dobří a v čem ne.“

Únik tajných informací rozlítil také ostatní státy, které do konfliktu vyslaly své vojáky. „Ministerstvo obrany vytvořilo vyšetřovací tým, který projde tyto záznamy a zjistí, zda se některé z nich netýkají našich jednotek. Pokud ano, vyvodíme z toho důsledky,“ oznámila australská premiérka Julia Gillardová.

Pentagon hledá vynašeče informací

Výjimečnost aféry kolem Wikileaks spočívá v množství tajných dat, která unikla na veřejnost. „Kdokoli, kdo umí anglicky a dokáže hlášení přečíst a rozumět jim, má nyní možnost sledovat dění v Afghánistánu den po dni,“ řekl Pohanka.

Ve Spojených státech se mezitím rozběhlo vyšetřování, které má zjistit, kdo pomohl tajné informace z Pentagonu vynést. Bílý dům už včera zdůraznil, že je spíše nebezpečný fakt, že materiály unikly, nikoliv přímo jejich obsah. Vyšetřovatelé začnou prověřovat všechny osoby, které s dokumenty přišly do styku, budou zkoumat harddisky jejich pracovních a soukromých počítačů i e-mailovou komunikaci.

Zůstává Pákistán věrohodným partnerem?

Spojené státy teď navíc řeší, zda dál spolupracovat s Pákistánem - podle zpráv mnoho vysoce postavených činitelů místní tajné služby spolupracuje s radikály. Bomby, zbraně a bojovníci do Afghánistánu proudí právě přes neuhlídatelné horské průsmyky na hranicích s Pákistánem. Na jeho území se mají skrývat i špičky Tálibánu a al-Káidy, které rozhodují o vyslání sebevražedných útočníků.

"Nemyslím si, že Amerika ukončí spolupráci s Pákistánem. Nemá na výběr. V naší tajné službě jsou zlí lidé. Fajn, ale kým by nás nahradili? Indií? Íránem? Těžko, nemají jinou možnost než Pákistán, přestože máme nějaké problémy,“ uvažuje pákistánská bezpečnostní analytička Ajesha Siddiková.