Moc lásky škodí – britští domácí mazlíčci nezadržitelně tloustnou

Londýn - Brambůrky, sýr, sladkosti nebo kari. Takovými dobrotami přecpávají Britové své domácí mazlíčky, kteří tloustnou a nezadržitelně se řítí vstříc předčasné smrti. Takový osud podle odborníků hrozí do tří let až polovině tamních pejsků, ale fatálně kynou i kočičky, křečci a další drobné zvířectvo. V podstatě tak kopírují problémy s nadváhou, s nimiž se potýkají i lidé.

Podíl obézních hafanů stoupl v Británii za čtyři roky z 21 na 35 procent a s nadváhou se jich nyní potýká na tři a půl milionu, píše list Daily Telegraph. Tlustá je každá čtvrtá kočička, před třemi lety to ještě byla každá pátá.

Veterinář Sean Wensley z organizace na pomoc domácím mazlíčkům PDSA (People's Dispensary for Sick Animals) v rozhovoru pro BBC vysvětlil, že majitelé si neuvědomují, jak svou přehnanou pozorností a láskou svým čtyřnohým kamarádům škodí. Krmí je tučnými dobrotami a nedopřávají jim dostatek pohybu – každodenní venčení a procházky je odepřeno až půl milionu pejsků. Ba co víc: Obtloustlá zvířátka dokonce majitelé považují za přítulná a roztomilá. Ta jsou přitom méně pohyblivá, nemají chuť si hrát a hrozí jim vážné zdravotní komplikace.

Bohumil Vostal ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Jednu dobrou zprávu ale Wensley přece jen má: Na změnu jídelníčku a životního stylu zvířátek není nikdy pozdě. PDSA například pořádá pro mazlíčky každoroční odtučňovací soutěž Pet Fit Club, v níž desítka zvířat dostane šanci podstoupit zdarma stodenní dietetický a kondiční program pod dohledem veterinářů PDSA. Loni v soutěži zazářil labrador Keano z Plymouthu, který shodil 10 kilo ze svých původních 46.