Kontroverzní brazilský moderátor už si žádnou vraždu neobjedná

Sao Paulo - Bývalý prominentní brazilský moderátor Wallace Souza, který byl podezřelý, že si objednával vraždy s cílem zvýšit sledovanost vlastního televizního pořadu, zemřel v nemocnici v Sao Paulu na infarkt. Jednapadesátiletý Souza byl hospitalizován od 18. března a trpěl vzácným Budd-Chiariho syndromem, akutní trombózou jaterních žil.

Souza, který byl také poslancem regionálního parlamentu brazilského státu Amazonas, vedl úspěšný televizní pořad, v němž brojil proti zločinnosti. Policie si ale všimla, že stanice byla u vražd vždy první, rychleji než policisté, a pořizovala na místě exkluzivní záběry. Souza, který byl spolu se svým synem podezřelý také z distribuce drog, všechna obvinění popíral. Parlament Amazonasu jej však v říjnu 2009 zbavil imunity, aby případ mohl být soudně projednán.

Podle policie příkazy k vraždě přicházely od poslance a jeho syna, který potom televizi informoval, aby se dostala na místo před policií. Vraždy údajně sloužily Souzovi hned dvakrát - jednak se při nich zbavoval rivalů z obchodu s drogami, jednak zvyšoval sledovanost svého televizního pořadu.

Souza v minulosti u policie pracoval, ale rozešel se s ní ve zlém a v televizi Canal Livre kritizoval, že Amazonie je zaplavena zločinem. Neobyčejně pohotové informace v televizním zpravodajství o vraždách jako by mu pak dávaly za pravdu. Policie Souzu podezřívala z objednání nejméně pěti takových vražd.

Brazilský poslanec a moderátor Wallace Souza ve svém televizním pořadu o kriminalitě
Zdroj: ČT24