Čína chystá změny: bude méně popravovat

Peking - Čína chce upravit trestní zákoník a omezit počet zločinů, za něž hrozí trest smrti. Hodlá zároveň stanovit věkovou hranici, po jejímž překročení už nebude možné nejvyšší trest udělit. Parlament o návrhu zákona začne jednat v srpnu. Od roku 1979, kdy byl stávající trestní zákoník přijat, by chystaná změna byla prvním zmírněním počtu činů, za něž je možné v říši středu trest smrti vynést.

V současnosti hrozí v Číně poprava za 68 zločinů. Kromě násilné trestné činnosti lze odsoudit člověka k smrti za 44 zločinů nenásilné povahy, například za korupci, podvod nebo obchod s drogami. K udělení trestu smrti stačí také přiznání jedince k trestnému činu a podle zpravodaje ČT Tomáše Etzlera některé odhady hovoří o tom, že až 90 procent přiznání se dosáhne mučením. Trest smrti hrozí také například za přijetí úplatku převyšujícího 100 tisíc jüanů (asi 287 tisíc korun), ovšem v praxi soudy udělují tresty smrti jen za výrazně vyšší sumy.

Podle nového návrhu zákona by se nepopravovalo za navádění ke zločinu ani za hospodářskou trestnou činnost. Zároveň by také nebylo možné vynést rozsudek smrti nad lidmi staršími 70 let. Podle čínských právních expertů by se ale za korupci mělo popravovat dál, protože představuje nejhorší problém čínské společnosti.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Čínu za časté rozsudky smrti pravidelně kritizují organizace na ochranu lidských práv. Přestože oficiální údaje o počtu popravených jsou tajné, podle Amnesty International se v Číně každý rok uskuteční více poprav než ve všech ostatních zemích světa dohromady. Počet popravených se tu odhaduje na několik tisíc lidí ročně. Popravuje se tradičně kulkou do týla, ve většině provincií ale už i smrtící injekcí - zpravidla v mobilních popravčích komorách.

Čínští odsouzenci
Zdroj: ČT24