Francouzka se přiznala k vraždě svých osmi dětí

Paříž - Doživotí hrozí 47leté Francouzce Dominique Cottrezové, která dnes přiznala, že zabila osm svých novorozených dětí. Byla obviněna z úmyslného zabití, zůstává ve vazbě a bude podrobena psychiatrickým testům. Její manžel Pierre-Marie nebyl z ničeho obviněn, byl propuštěn na svobodu, ale zůstává pod soudním dohledem. Na tiskové konferenci v severofrancouzském městě Douai, kde dnes byli manželé předvedeni před vyšetřujícího soudce, to oznámil prokurátor Eric Vaillant.

Ostatky osmi novorozenců byly nalezeny v bývalém i v nynějším domě manželů, kteří byli zatčeni ve středu. Podle sousedů žil pár naprosto spořádaně a nic nenasvědčovalo tomu, že by s ním bylo něco v nepořádku. Má dvě dcery, které již mají vlastní děti.

Vyšetřovatele na stopu přivedli nájemci, kteří se přistěhovali do domu ve vesničce Villers-au-Tertre kdysi vlastněného podezřelým párem a na zahradě při kopání bazénu objevili ostatky dětí. „Byl to pár, který tady normálně žil. Přistěhovali se před rokem a víc nevím. Jen jsme se s nimi zdravili,“ prohlásila sousedka manželů.

Cottrezová, povoláním ošetřovatelka, podle starosty vycházela málo a života obce se moc neúčastnila. Naproti tomu její muž, povoláním zedník, byl už potřetí zvolen do místního zastupitelstva. Tvrdí, že o mrtvých dětech nevěděl.

Prokurátor Vaillant na tiskové konferenci řekl, že policie pátrá po případných dalších mrtvolkách. Podle Cottrezové ale žádné další už nejsou. Při výslechu prý nejprve přiznala zabití jen dvou dětí, později všech osmi. Podle prokurátora řekla, že po hrozné zkušenosti s prvním těhotenstvím se zařekla, že už nikdy nechce vidět doktora. Další děti pak rodila sama, vždycky je udusila a těla dala do plastikových pytlů. Dvě z nich schovala v zahradě jednoho z domů a dalších šest v garáži. První dva případy se odehrály asi před deseti lety. „Vysvětlila, že už další děti nechtěla a že k lékaři kvůli antikoncepci jít nechtěla,“ řekl prokurátor.

O těhotenstvích žena neřekla ani manželovi. Starosta Villers-au-Tertre Patrick Mercier dnes řekl, že měla „problémy s váhou“, což by mohlo vysvětlovat, proč si jejích těhotenství nikdo nevšiml.

Villers-au-Tertre je vesnička s něco víc než 600 obyvateli, kteří jsou teď v šoku. Místní farář Robert Meignotte dnes ke dveřím domu, kde pár bydlel, umístil osm svíček. „Člověk to nechápe,“ řekl.