Medvěděv podepsal zákon o FSB, opozice bije na poplach

Moskva - Ruský prezident Dmitrij Medvěděv podepsal zákon, který výrazně rozšiřuje pravomoci Federální bezpečnostní služby (FSB), nástupkyně sovětské KGB. Agenti FSB budou mít napříště možnost preventivně zabránit jednání, které by ohrozilo bezpečnost a stát. Podle opozice a ochránců lidských práv jsou ale formulace příliš obecné, a proto může být zákon lehce zneužitelný k potírání politických oponentů a jakýchkoli projevů nespokojenosti.

Zákon dává tajné policii právo předvolávat jednotlivé občany k takzvaným informativním pohovorům a také vydávat písemná varování o aktivitách, které úřady považují za nebezpečné pro stát. Kdo by takových výstrah nedbal, může být pokutován, ale také uvězněn až na 15 dní.

Podle Kremlu tato právní norma umožní zlepšit boj proti extremismu všeho druhu a také předcházet ilegální účasti lidí na protivládních aktivitách, což mohou být i obyčejné nenásilné demonstrace v ulicích. Zákon lze zřejmě použít i k zesílení kontroly novinářské práce. Podle ruských zastánců občanské společnosti může být nový zákon použit i proti opozici, jejíž mítinky, demonstrace a další veřejné akce ruské úřady už dnes pravidelně nepovolují.

Ruská Federální bezpečnostní služba
Zdroj: ČT24