Vyprahlé Rusko čeká na spásný déšť

Moskva - Extrémní vedra, která sužují prakticky celé Rusko už od června, dnes vážně zkomplikovala život mnoha městům evropské části země, především téměř milionové Voroněži. Silné lesní požáry město prakticky obklíčily. Teplota ve Voroněži, která leží necelých 500 kilometrů jihovýchodně od Moskvy, dosahuje 40 stupňů Celsia.

Místní radní se kvůli požárům rozhodli evakuovat sedm dětských letních táborů a hlavní nemocnici. Přestože vedení města má údajně situaci pod kontrolou, podle televizních záběrů se oheň přibližuje městskému centru. Několik okolních vesnic lehlo popelem.

Podle údajů ministerstva pro mimořádné situace je nyní v celém Rusku v plamenech 86 000 hektarů lesů, křovin a rašelinišť. Agentura Interfax přinesla informaci, že v jedné vesnici nedaleko Nižního Novgorodu shořelo všech 340 stavení. Lidské oběti zatím hlášeny nejsou.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Moskvany dusí oxid uhličitý

V Moskvě dnes teplota dosáhla stotřicetiletého maxima, ale Moskvané mají naději, že spása se blíží - meteorologové hlásí „studenou“ frontu, která má už v pátek srazit teploty aspoň pod třicítku. Rekordní hodnota naměřená dnes na moskevském výstavišti činí 38,2 stupně Celsia.

Ohlášené ochlazení přichází právě včas, protože i do Moskvy dnes pronikly požáry způsobené vedrem. Vznítil se lesopark ve čtvrti Krylatskoje. Desítky požárů, hlavně křovin a rašelinišť, se dosud hasičům dařilo držet mimo obvod hlavního města. Jeho obyvatele zato dráždí stále hustější dým.

Množství oxidu uhličitého ve vzduchu je desetkrát vyšší, než je únosné pro lidské zdraví. Každé tři hodiny zanechá na plicích stejné stopy jako čtyřicítka vykouřených cigaret. Lékaři radí nevycházet, nosit roušky a užívat vitamíny. Není ale kam se schovat. Jedovatý vzduch venku a teplota v bytech kolem čtyřicítky dělají z města smrtonosnou past. Odborníci varují, že smog může v moskevské oblasti zabít stovky lidí. Ohrožení jsou hlavně senioři a lidé s nemocným srdcem.

Předzvěstí chladnějšího počasí byl dnes v Moskvě silný vítr, který během dne shazoval reklamní panely kolem silnic a poškodil několik vozů. Vysoké teploty dnes byly zřejmě příčinou propadu chodníku na nábřeží petrohradského Gribojedovova kanálu. Žulový podklad nábřeží se propadl do vody a policie musela úsek uzavřít.

Podle průzkumů veřejného mínění Rusové snášejí letošní mimořádné teploty statečně. Přes 43 procent z nich nepociťuje větší problémy. S obavami spíš lidé registrují katastrofální sucho, protože vzhledem k neúrodě sílí obavy ze zdražování potravin.