Jeruzalémem pochodovali homosexuálové

Jeruzalém - Kolem 2000 homosexuálů dnes prošlo Jeruzalémem k budově parlamentu, kde se dožadovali legislativy zaručující práva jejich komunitě. Kvůli většinovému podílu ortodoxních židů a muslimských Arabů mezi obyvateli Jeruzaléma chránilo účastníky pochodu, mezi nimiž byli i bisexuálové, na 1500 policistů. Letošní už 9. Gay Pride v Jeruzalémě se obešla bez incidentů a zranění.

Průvod vedl z parku Nezávislosti v centru města až k Růžové zahradě naproti parlamentu obhájce práv členů své komunity, homosexuální poslanec Nitzan Horowitz ze strany Merec. „Ještě pořád je za co bojovat. Jsou tu práva a svoboda, o něž usilujeme, a proto má smysl to celé dělat,“ vysvětlil účastník pochodu Amir.

Ve městě byly podle policejních údajů povoleny tři protidemonstrace. Ve čtvrti Mea Šearim, která je baštou ultraortodoxních židů, kolem 2000 mužů oblečených v černém recitovalo modlitby a lamentace proti další Gay Pride ve Svatém městě. Jednu z protestních demonstrací vedl aktivista krajní pravice Baruch Marzel. V rozhovoru na internetovém portálu YnetNews označil homosexualitu za „dobrovolnou nemoc“, která zruinuje celý západní svět. „Lidé se s tím nerodí,“ řekl. „Máme pocit, že do Jeruzaléma zanášejí svinstvo. To, co dělají, není přirozené. Normální je, aby spolu žili muž se ženou,“ nechal se slyšet další z odpůrců homosexuálů Ješajahu Goldenhirsch.

Jeruzalémem prošel průvod homosexuálů (zdroj: ČT24)

Vzpomínka na zavražděné

Akce byla zahájena minutou ticha za dva mladé lidi, které dosud nevypátraný útočník před rokem zastřelil ve středisku pro pomoc mladým homosexuálům v Tel Avivu. Pachatel zabil mladého muže a nezletilou dívku a deset lidí zranil. „Vrazi stále běhají po svobodě. Chceme uctít oběti a důrazně vyzvat vedoucí představitelé země, aby zpytovali svědomí,“ uvedl Hen Lender, který byl při atentátu v Tel Avivu těžce zraněn. „Obviňuji homofobii izraelské společnosti, která vede ke všem takovým excesům,“ dodal.

V roce 2005 ubodal ultraortodoxní žid tři účastníky pochodu homosexuálů v Jeruzalémě. Odsouzen byl k 12 letům vězení.

Homosexualita, která je v judaistických náboženských textech označována za „ohavnost“, není v Izraeli trestána od roku 1988. Náboženské kruhy zejména mužskou homosexualitu kritizují, společnost i soudy v Izraeli ale zaručují gayům i lesbám určitá práva.

Gay Pride se pravidelně koná i v Tel Avivu. Do svatého města tří světových náboženství to ale táhne zejména ty aktivisty, kterým na víře záleží a vadí jim silná homofobie v ortodoxní komunitě. Letos poprvé došel průvod až do parku naproti izraelskému parlamentu. Aktivisté tak chtěli vyslat poslancům jasný vzkaz, že je na čase, aby v Knesetu začala fungovat i „růžová lobby“.

  • Odpůrci homosexuálů v Jeruzalémě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1834/183387.jpg
  • Jeruzalémem prošel průvod homosexuálů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1834/183388.jpg