I dnes budou cestu k moři komplikovat kolony, situace je ale klidnější

Vídeň/Záhřeb – Situace na rakouských dálnicích je oproti včerejšku mnohem klidnější, zácpám se ale řidiči směřující na dovolenou nevyhnou ani dnes, hlásí evropské autokluby. Kritickým úsekem nadále zůstává Tauernský tunel, kde se včera tvořily až 35kilometrové kolony, ve kterých někteří řidiči uvízli přes deset hodin. Komplikace na rakouských cestách mají na svědomí začínající prázdniny ve velkých spolkových zemích Bavorsku a Bádensko-Württembersku.

Na Tauernské dálnici A10, která spojuje Salcburk s jihorakouským Villachem, čeká motoristy dopravní omezení mezi korutanským Gmündem a Millstättským jezerem. Kvůli stavebním úpravám, které potrvají do konce října, je doprava převedena do protisměru a omezena na jeden jízdní pruh s maximální povolenou rychlostí 80 kilometrů za hodinu, uvedl rakouský autoklub ÖAMTC. 

Na chorvatských tazích směřujících do pobřežních letovisek panuje hustý provoz, zejména pak na dálnici A1 ze Záhřebu do Karlovace a dále na Split. S problémy je nutné počítat i ve směru severně od metropole na dálnici A2 do obce Macelj u hranic se Slovinskem nebo na slovenské dálnici A3.

Během dne se podle chorvatského automotoklubu HAK mohou vyskytnout dopravní zácpy na jadranské autostrádě D8 a na Istrii. Na D8 platí v horských oblastech stejně jako v sobotu varování před možnými sesuvy kamení. 

Čeští řidiči by při cestě na pobřeží měli počítat s možnými komplikacemi na dálnici A2 před Záhřebem, kde se opravují nájezdy v úseku mezi obcemi Zabok a Začretje. Nepříjemně by motoristy mohla překvapit omezení u dálniční mýtné brány Lučko nedaleko Záhřebu, kde je možné platit pouze v hotovosti.

Stavební úpravy hlásí v obou směrech i dálnice A6; z metropole do Rijeky je kritický úsek mezi obcemi Bosiljevo a Kikovica a v opačném směru pak část dálnice u města Vukova Gorica.