Bavorské hospody definitivně típly zákazníkům cigarety

Berlín – V Bavorsku začal platit úplný zákaz kouření v barech a restauracích. Počátkem července se pro něj vyslovili v referendu místní občané. Odpůrci kouření v celém Německu doufají, že přísný bavorský zákon o ochraně nekuřáků inspiruje k přijetí podobných norem i další spolkové země.

Cigaretkám na baru v Mnichově i kdekoli jinde v Bavorsku s příchodem srpna definitivně odzvonilo. Regulace kouření spadá v Německu do pravomoci zemských vlád. Bavorský protikuřácký zákon je považován za vůbec nejpřísnější. Obsahuje ale výjimku - na soukromé rodinné slavnosti, jako jsou svatby, narozeniny či křty se zákaz kouření nevztahuje.

„Ta výjimka otvírá v zákoně obrovskou mezeru. Každý klub či zájmové sdružení si teď může arbitrárně stanovit svátek, narozeniny nebo výročí a pak si jít vesele zakouřit do hospody,“ stěžuje si na formu zákona Friedrich Wiebel z občanského sdružení na ochranu nekuřáků.

Zákaz kouření v bavorských restauracích (zdroj: ČT24)

Bavorské ministerstvo zdravotnictví přesto trvá na tom, že zákon se obejít nedá. „Zákon mluví jasně. V bavorských pohostinských zařízeních se nekouří. Žádné kličky, žádné triky. Kdokoli by to chtěl zkusit, narazí na místní úřady,“ varuje bavorský ministr zdravotnictví Markus Söder. 

Letošek je také posledním rokem, kdy se ještě bude moci kouřit v tradičních pivních stanech na Oktoberfestu. Od roku 2011 se už i tato lidová slavnost bude muset zařídit podle nového zákona.