Rusko hoří, vyhlídky na zlepšení jsou malé

Moskva - Ruský prezident Dmitrij Medvěděv kvůli rozsáhlým lesním požárům vyhlásil výjimečný stav v sedmi centrálních a jihovýchodních regionech Ruska. Dosud si požáry vyžádaly 40 obětí. Souhrnná zpráva, kterou dnes vydalo ruské ministerstvo pro mimořádné události, hovoří o 7 000 velkých lesních požárech na celkové ploše 500 tisíc hektarů. Ve srovnání se stavem před 48 hodinami je to téměř pětinásobek. Vliv na rozsah pohromy měl víkend, kdy se statisíce Rusů vydaly do lesů hledat spásný stín a nedbaly často základních protipožárních pravidel. Teplota se o víkendu v centrálním Rusku pohybovala kolem 38 stupňů Celsia.

Výjimečný stav byl s okamžitou platností vyhlášen v republice Marij El a v Mordovské republice ležících jihovýchodně od Moskvy při řece Volze a dále v Moskevské, Vladimirské, Voroněžské, Rjazaňské a Nižegorodské oblasti. Všechny tyto oblasti leží východně nebo jihovýchodně od hlavního města. Úřady díky vyhlášení výjimečného stavu mohou do oblasti poslat ozbrojené síly a složky ministerstva vnitra, je navíc možné omezit přístup lidí do požáry ohrožených oblastí.

Vláda uvolňuje na pomoc postiženým miliardové částky. Premiér Vladimir Putin oznámil, že na pomoc obětem požárů půjde zatím pět miliard rublů (přes tři miliardy korun). Až budou definitivně vyčísleny celkové škody živelné pohromy, vláda zváží další pomoc. Premiér ovšem varoval před případným zneužitím nabízených financí. „Podvodníci a šejdíři nesmějí dostat žádnou šanci ke zneužití situace. Nelze připustit machinace úředníků ani těch, kdo se chtějí přiživit na neštěstí jiných,“ zdůrazňoval.  

Podle zprávy moskevského rozhlasu se za posledních 24 hodin podařilo hasičům zachránit před postupujícím ohněm na 265 měst a obcí. Mnoho měst včetně Moskvy je ale zahaleno v hustém zapáchajícím dýmu z hořících rašelinišť. Zdravotníci radí lidem nevycházet, děti, starší lidé a nemocní mají používat roušky.

Nejvíce obětí si oheň vyžádal v oblasti města Nižnij Novgorod, kde zahynulo 19 lidí. Situaci navíc komplikuje silný vítr, který dál napomáhá plamenům v jejich šíření. Teplota se v evropské části země i dnes pohybuje kolem 35 stupňů Celsia, ale podle varování meteorologů se v příštích dnech může dostat až přes čtyřicítku. Výraznější ochlazení nelze podle předpovědí očekávat dřív než kolem 10. srpna.

Za kritickou ruská média označují i situaci ve Voroněži, kde už pátým dnem hasiči, armáda a místní obyvatelstvo bojují s ohněm na samých hranicích města. Oheň se šíří také u Rjazaně a Vladimiru.