V Ostravě mají unikátní kybernůž. Bude léčit české pacienty?

Ostrava - V ostravské fakultní nemocnici má svou premiéru unikátní kybernůž. Robotický ozařovač má hlavně zkrátit a zpřesnit léčení nádorů. Kromě toho také výrazně omezuje vedlejší účinky. Přestože ozařování dneškem teprve začíná, pořadníky jsou už plné. Kybernetický nůž totiž nemají kromě Německa ani v sousedních zemích. Na léčbu do Ostravy proto zamíří řada zahraničních pacientů. Ti možná vytlačí české pacienty, protože nemocnice dosud nepodepsala smlouvu s žádnou českou zdravotní pojišťovnou.

„Celkový počet sezení je od jednoho do maximálně pěti s tím, že třeba u karcinomu prostaty je pět ozáření obden. To znamená, že celá léčba trvá 10 dnů,“ vysvětluje onkolog David Feltl.

Kybernůž umí léčit bezbolestně nádory po celém těle a na rozdíl od lineárních urychlovačů ozařuje s desetkrát až třicetkrát větší přesností. Lékaři tak můžou například ozařovat i nádory blízko míchy, aniž by hrozilo, že pacient ochrne.

„Pro léčbu CyberKnifem jsou vhodné některé vybrané malé nádory slinivky břišní, jater, plic, prostaty, páteře a jejich velikost by neměla být větší než několik málo centimetrů,“ tvrdí Feltl. Za rok ozáří kybernůž až 800 pacientů, respektive 5 až 6 lidí denně. Lékaři se shodují, že u některých diagnóz se počet vyléčených podstatně zvýší.

Nemocnice nemá na provoz nože smlouvu

Ostravská nemocnice začala CyberKnife používat navzdory tomu, že nemá podepsanou smlouvu s žádnou domácí zdravotní pojišťovnou, která by zákroky na zařízení svým pojištěncům uhradila. Zástupci českých pojišťoven ČTK řekli, že o smlouvě jednají. „Je to pro nás velké zklamání. Především proto, že tuto novinku jsme avizovali už před půl rokem. Věříme, že smluvní dodatky s pojišťovnami uzavřeme v nejbližší době,“ uvedl mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Onkolog David Feltl:

„Pokud neuzavřeme smlouvu s pojišťovnou a nedostaneme novou nabídku, stane se to, že přístroj uzavřeme pro české pacienty, protože za těchto smluvních podmínek nejsme schopni léčbu provádět.“

Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiří Rod řekl, že právě dnes o smlouvě jednali: „Pokusíme se nalézt řešení přijatelné pro obě strany.“ Stejně se k problému staví i Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP). „Jednání byla od začátku komplikovaná. Výkon nebyl dosud součástí seznamu zdravotních výkonů s bodovými hodnotami,“ řekla mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Podle Oborného byla problémem také sjednávaná výše úhrad. VZP nabídla, že za léčbu pacientů v letošním druhém pololetí zaplatí 19 milionů korun. „Sumu ale podmínila určitým počtem pacientů, který byl podstatně nižší, než bychom chtěli léčit. Platba na jednoho pacienta by pak byla směšně nízká,“ vysvětlil Oborný. Dodal, že celková léčba jednoho pacienta na přístroji, který byl pořízen za státní peníze, vychází řádově až na stovky tisíc korun. Ostravská nemocnice je schopna přístrojem léčit asi 600 pacientů ročně.

Léčbu pomocí kybernetického nože podstupuje v současné době sedm pacientů s rakovinou. Jedná se o zkušební provoz, který hradí nemocnice ze svého rozpočtu. „Až jejich léčba skončí, další české pacienty léčit nebudeme, dokud se s pojišťovnami nedohodneme. Přístroj ale neodstavíme, ozařovat bude zahraniční pacienty,“ řekl Oborný s tím, že cizinci si ozařování zaplatí sami nebo se již dříve dohodnou se svou pojišťovnou.

  • CyberKnife autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1845/184471.jpg
  • CyberKnife autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1845/184472.jpg