Čínská přehrada Tři soutěsky je zaplavena odpadky, hrozí její ucpání

Peking - Čínskou přehradu Tři soutěsky, která je největší na světě, pokrývají na ploše 50 tisíc metrů čtverečních tisíce tun odpadků. Ty přinesly dlouhotrvající prudké lijáky. V některých místech je jejich vrstva tak silná, že po ní lidé můžou chodit. Hrozí tak ucpání propustí nádrže a poškození lodí, které přehradou propolouvají. Jeřáby vytahují z vody až 3000 tun odpadků denně, jenže na vyčištění obří vodní plochy to nestačí.

Jeřáby v oblasti nádrže, která je největším hydroelektrárenským projektem světa, vyzdvihují denně 3000 tun odpadků, včetně láhví, bot, větví stromů a polystyrénu, k vytažení většího množství ale nejsou kapacity. „Vrstva odpadků je 60 centimetrů tlustá,“ napsal deník Hubei Daily.

Vysoký představitel vodního díla Čchen Lej varoval, že „takové množství sutin by mohlo ucpat propusť nádrže Tři soutěsky“. „Může také poškodit lodní šroub či kýl u proplouvajících lodí. Tlející odpad může také narušit přírodní scenérii a kvalitu vody,“ řekl.

Podle nedělních zpráv počet obětí záplav na severovýchodě Číny již přesáhl 100 mrtvých a nezvěstných. Více než 592 000 lidí bylo v souvislosti se záplavami evakuováno. Přehrada Tři soutěsky je sledována s obavami, protože objem vody v ní údajně dosahuje k maximálním hodnotám.