Vojáci Izraele káceli strom na území Libanonu, skončilo to dělostřeleckou palbou

Jeruzalém/Bejrút - Při přestřelce na hranicích mezi Izraelem a Libanonem dnes přišli o život tři libanonští vojáci, libanonský novinář a jeden izraelský armádní důstojník. Jeho kolega byl těžce raněn. Libanonci sáhli ke zbraním, když Izraelci poráželi strom na jejich území. Izrael okamžitě odpověděl vypálením několika dělostřeleckých granátů, které zranily dva lidi. Izrael tvrdí, že strom, který se vojáci snažili odstranit, byl stále na jejich území. Rada bezpečnosti OSN a představitelé arabských států vyzvali obě strany k maximální zdrženlivosti. Izrael i Libanon incident označily za ojedinělou akci a vyloučily, že by incident mohl vést k obnovení válečného konfliktu. V Bejrútu se koná shromáždění u příležitosti výročí konce války s Izraelem z roku 2006.

Izraelští vojáci otevřeli hraniční plot a přešli za něj, kde chtěli buldozerem pokácet strom, který clonil bezpečnostní kameře. Podle izraelské armády plot přesně nekopíruje hranice, takže se vojáci nedostali na libanonské území. Libanonští vojáci však zahájili palbu. Izrael odpověděl dělostřeleckým a raketovým útokem.

Obě strany se z rozpoutání incidentu viní navzájem. Libanon tvrdí, že izraelští vojáci při odstraňování stromu, který jim bránil ve výhledu, překročili jeho hranice. Izrael to popírá s tím, že plot hraniční čáru přesně nekopíruje. Neshodnou se ani na tom, kdo začal první střílet. Podle libanonské armády odpovědělo izraelské dělostřelectvo a vrtulníky na varovné výstřely mířenou palbou. Izrael zas oznámil, že jeho vojáci se bránili, když je napadli lidé v uniformách libanonské armády.

Izraelské ministerstvo zahraničí varovalo Libanon před důsledky v případě, že bude boj pokračovat. „Za tento vážný incident je odpovědná libanonská vláda,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení. Velení mírových jednotek OSN (UNIFIL) vyzvalo obě strany k maximální zdrženlivosti.

Svědci popisují, že izraelská armáda vypálila nejméně sedm dělostřeleckých granátů na vesnici Edayseh. Jeden z projektilů trefil dům, zraněn byl libanonský voják a jeden civilista. „Začalo to, když Izraelci chtěli pokácet strom za libanonskými hranicemi. Libanonští vojáci vypálili několik varovných výstřelů,“ řekl svědek. Poté, co střelba ustala, zůstalo na hranicích silné napětí.

„Slyšel jsem několik výstřelů a dělostřeleckou palbu. Nevím ale, ze které strany se ozývaly. Ve vesnici Edayseh vypukl požár. Na místě jsou vojáci a pozorovatelé OSN,“ vypověděl další ze svědků.

Izraelské bezpečnostní zdroje uvedly, že izraelští a libanonští vojáci si vyměnili palbu. Ženisté prý pracovali v hraničním pásmu, akce prý byla koordinována s UNIFIL, které hranici pomáhají střežit. Izraelci byli ale napadeni palbou, kterou poté opětovali. Izraelští ženisté v této oblasti pravidelně udržují plot oddělující jižní Libanon, který je ovládaný militantním hnutím Hizballáh. Výjimečnost dnešního incidentu však spočívá v tom, že proti izraelským vojákům nestál Hizballáh, ale regulérní libanonská armáda. K tomu nedošlo již řadu let.

Libanonský prezident Michel Sulajmán vyzval velitele armády, aby se bez ohledu na oběti postavil izraelské agresi. Syrský pezident Bašár Asad Sulajmánovi telefonoval a řekl mu, že Sýrie stojí za Libanonem. „Toto napadení znovu dokazuje, že Izraeli jde o destabilizaci Libanonu i oblasti,“ řekl Asad. Armády Izraele i Libanonu nyní dojednávají příměří prostřednictvím mírových jednotek OSN.