Bývalý šéf jihoafrické policie odsouzen za korupci na 15 let

Johannesburg – Jihoafrický soud poslal na 15 let do vězení bývalého náčelníka národní policie Jackie Selebiho za to, že bral úplatky od drogových dealerů, které pak nechával nerušeně obchodovat. Soudce řekl, že by trest měl být pro ostatní odstrašující, korupce je totiž u jihoafrické policie velkým problémem. Informovala o tom agentura Reuters. Selebi tvrdí, že je nevinný.

Selebiho případ vyvolal velmi ostré reakce, když obyvatelé státu sužovaného organizovaným zločinem a vysokou mírou zločinnosti sledovali svědectví o okázalých nákupech, na které policejní šéf vyrážel společně s jedním z místních překupníků s drogami.

Selebi, který se v roce 2000 stal prvním černošským policejním šéfem v zemi, tvrdí, že je nevinný. Důkazy podle něj pocházejí od nepřátel, kteří ho chtějí potrestat za kritiku kdysi elitní, nyní však zaniklé kriminální jednotky známé jako Škorpioni. Na funkci předsedy Mezinárodní organizace kriminální policie Interpolu Selebi rezignoval v roce 2008. Tehdy byl také postaven mimo službu v JAR.

Podle agentury AP je Selebiho případ jednou z hlavních součástí celostátní debaty o tom, zda korupce a politika vměšování brání úspěšnému boji proti zločinu. JAR platí za stát se zřejmě nejvyšší mírou zločinnosti na světě. Podle odhadů v zemi zemře násilnou smrtí 50 lidí denně.