Muslimové v cestě na Ground Zero překonali poslední překážku

New York - Nedaleko newyorského Ground Zero vyroste třináctipatrové muslimské kulturní centrum, tak zvaný Cordoba House. Tento kontroverzní záměr dnes překonal poslední překážku, když městská památková komise jednomyslně odmítla udělit památkovou ochranu budově, již nová stavba za 100 milionů dolarů (téměř dvě miliardy korun) nahradí. Odpůrci plánu tak zřejmě ztratili poslední naději, že se projekt neuskuteční.

Centrum bude jen dva bloky od místa, kde stávaly mrakodrapy Světového obchodního centra, zničeného v září roku 2001 islámskými teroristy. Má tu být knihovna, modlitebna, sál pro 500 lidí a mešita.

O výstavbu centra usiluje organizace Cordoba Initiative, která se podle svých webových stránek snaží zlepšovat vztahy mezi muslimským světem a Západem. S jejím záměrem již v květnu souhlasili zastupitelé městské části, kde by mešita a centrum měly stát. Mezi zastánce stavby patří i newyorský starosta Michael Bloomberg.

Záměr ale má mnoho odpůrců, mezi nimiž jsou pozůstalí po obětech útoku; kritici považují vznik islámského centra nedaleko místa, kde islámští radikálové zavraždili téměř 3000 lidí, za necitlivý a urážlivý. Dnešní rozhodnutí památkové komise tak z publika doprovázely i výkřiky Hanba! či Ostuda!. Bloomberg ale řekl, že podléhat těmto veřejným náladám by bylo vítězstvím teroristů.

Výstavba islámského centra by mohla začít už letos, trvat by měla tři roky. Jeho zastánci tvrdí, že bude vítaným mostem mezi kulturami. Podle Sharifa El-Gamala, šéfa developera projektu SoHo Properties, středisko představuje „americký sen, který sdílí mnoho ostatních“. „Jsme Američané - muslimští Američané,“ řekl deníku The New York Times.