Rusko hoří, Moskva se dusí

Moskva - Drama s ohněm v Rusku neustává, obrovské lesní požáry se vymykají kontrole. Nekončí ani vedro, v Moskvě dosahují teploty 40 stupňů Celsia a metropoli ochromuje hustý dým. Počet obětí požárů už stoupl na 48, se živlem bojuje na čtvrt milionu hasičů a vojáků. Nejkritičtější je situace kolem jaderného střediska Sarov východně od Moskvy, kde se oproti původním informacím oheň zatím uhasit nepodařilo. Kvůli hrozbě požáru odtud byly odvezeny všechny výbušné a radioaktivní materiály, riziko jaderného výbuchu prý nehrozí. Za posledních 24 hodin vzniklo v evropské části Ruska přes 300 nových ohnisek požárů.

Sarov, který je sídlem centra jaderného výzkumu a velkého závodu na výrobu a montování jaderných hlavic, obklopuje ochranná policejní zóna, jejíž hranice ale už oheň v jihozápadním sektoru překonal. Úřady uklidňují veřejnost a opakovaně prohlašují, že bezprostřední nebezpečí jaderným zařízením nehrozí. Podle ministerstva pro mimořádné situace mají záchranné práce v Sarově „pozitivní dynamiku“ a plocha hořících lesů se zmenšila. Situace je prý složitá, ale „zvládnutelná“. Riziko jaderného výbuchu prý nehrozí.

Južnyj zasáhly plameny

Južnyj je zapadlá vesnička 350 kilometrů od Moskvy. Teď zbyl z vesnice jen zuhelnatělý popel. Ve vesnici bydleli převážně staří lidé, úřady je ujišťovaly, že se k nim oheň nedostane, najednou ale měli plameny za dveřmi. Obyvatelé vesničky proto vzali, co měli po ruce, a utekli. Útočiště našli v nedaleké škole. Na postižené požárem nyní ostatní obyvatelé vesnice organizují sbírku. Nejvíc zapotřebí jsou ventilátory, které se teď nedají sehnat ani v Moskvě. Teplota přitom šplhá ke čtyřicítce a jedovatému kouři ze spáleniště se nedá uniknout. Lidé čekají na odškodné. Stát slíbil na hlavu 200 tisíc rublů, což je necelých 130 tisíc korun.

Do obtíží se dostala i Novovoroněžská jaderná elektrárna, která leží asi 100 kilometrů jižně od Voroněže. Teplota vzduchu v této části Ruska dosáhla takových hodnot, že v noci na dnešek se automaticky odpojil jeden z jaderných energobloků.

Za posledních 24 hodin vzniklo v evropské části Ruska přes 300 nových ohnisek požárů, nejvíce kolem Moskvy a v okolí měst Tver, Vladimir a Voroněž. Moskvu od noci dusí těžký oblak smogu, jaký údajně v metropoli nepamatují 40 let. Kvůli kalamitě přerušil dovolenou v Soči prezident Dmitrij Medvěděv a vrátil se do Moskvy. Do Kremlu na dnešek svolal poradu věnovanou situaci kolem ruských jaderných a vojenských zařízení, která jsou vážně ohrožena ohněm.

Požáry se šíří i na Dálném východě, kde od úterý zaznamenali 16 nových velkých ohnisek. Nejvíc je ohrožena Čukotka, hoří ale i na Kamčatce a v Jakutsku. Počet mrtvých se v Rusku dále zvýšil, podle oficiálních zpráv je obětí již 48. Kvůli vedrům padají i rekordy v počtu utopených. Dosud od počátku koupací sezony se jen v Moskvě utopilo 197 lidí, což je skoro čtyřnásobek loňského stavu.

V médiích současně sílí kritika, že úřady nevyslyšely výstrahy vědců před katastrofou poté, co se v éře prezidenta Vladimira Putina změnil systém ochrany lesů a vyschl přítok peněz na tyto účely.

Moskva se dusí kouřem

Moskva se od rána dusí kouřem z požárů v okolí města, kde hoří na 160 hektarů lesa a rašelinišť. Viditelnost v ulicích nepřesahuje 300 metrů, místy jen na 50 až 100 metrů, dým pronikl i do metra. Nepomohl ani krátký noční déšť. Automobily ve městě jezdí krokem, lidé chodí s rouškami, smog se dostal do bytů a kanceláří. Moskvané říkají, že takový smog nezažili od 70. let minulého století. Normy se v posledních dnech překračují troj- až dvacetinásobně.

Meteorologové na dnešek předpovídají čtyřicítky. Všechna tři hlavní moskevská letiště - Šeremeťjevo, Domodědovo a Vnukovo - nicméně zatím hlásí normální provoz. Ten se zastavil zatím jen na letišti v Nižním Novgorodu východně od Moskvy.

Za skandál kolem základny v Kolomně padaly hlavy

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv dnes potrestal nejvyšší velení ruského vojenského námořnictva a uvolnil z funkce šéfa jeho týlu za skandál kolem nedávného požáru na letecké základně námořnictva v Kolomně u Moskvy. Skandál propukl v úterý, když se objevily pověsti o masivním požáru a ztrátě desítek letadel a drahého leteckého vybavení. Armádní velení nejdřív informace popřelo s tím, že v Kolomně žádná základna není. Později ale přiznalo, že 29. července na základně shořelo několik hangárů, štáb, armádní klub, několik parkovišť s automobily a další objekty. O rozsahu způsobených škod se dodnes ruská média mohou jen dohadovat.

Vrchní velitel vojenského námořnictva admirál Vladimir Vysockij a jeho první zástupce a náčelník štábu Alexandr Tatarinov byli varováni, že neplní náležitě své služební povinnosti. Náčelník týlu vojenského námořnictva Sergej Sergejev byl uvolněn z funkce. Svá místa z rozhodnutí prezidenta opouštějí rovněž tři vysocí důstojníci námořního letectva včetně šéfa základny v Kolomně. Medvěděv uložil ministru obrany Anatoliji Serďukovovi, aby s čistkou pokračoval i na nižších funkčních úrovních.