Pákistánské Karáčí se propadlo do chaosu, mrtvých již 62

Karáčí (Pákistán) – Prudké nepokoje v pákistánské ekonomické metropoli Karáčí pokračovaly i v noci na dnešek, kdy bylo zabito dalších 12 lidí. Celkový počet obětí násilností, které vyprovokovala pondělní vražda místního politického předáka, se již vyšplhal na 62. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na pákistánskou policii.

Střety, žhářství a rabování v Karáčí vypukly poté, co byl zastřelen představitel vládního Národního hnutí muhadžírů (MQM) Ráza Haidar, když se šel do mešity pomodlit za usmrceného přítele. Podle svědků se Karáčí propadlo do naprostého chaosu a anarchie. Pákistánská vláda obvinila z Haidarovy vraždy hnutí Tálibán a zakázanou militantní skupinu Sipahe sahaba Pákistán (Pákistánští strážci přátel Prorokových, SSP). S podezřením z násilností byly zadrženy desítky osob.

Potyčky pokračovaly i v noci na dnešek, podle nemocničních zdrojů se obětí střelby stalo nejméně 12 lidí. Zraněných je prý už přes 150. Výtržníci rovněž během uplynulé noci zapálili přes 50 automobilů a zakládali požáry v dalších obchodech.

Někteří analytikové soudí, že nové násilnosti by mohly mít osudný dopad na pákistánskou ekonomiku. V Karáčí sídlí centrální banka i hlavní burza, jsou tu dva hlavní pákistánské přístavy a kanceláře většiny zahraničních společností investujících v Pákistánu.