Boháči věnují na charitu polovinu svých majetků

New York – Američtí miliardáři slíbili odevzdat přinejmenším polovinu svého jmění na charitu. Další boháče má ke stejnému závazku přimět veřejná kampaň, v jejímž čele stojí druhý a třetí nejbohatší muž na světě - Bill Gates a Warren Buffett. Není ovšem jisté, zda peníze nakonec skutečně skončí na kontech charitativních organizací, neboť slib není právně zakotvený, ale jen morální.

Výzvu zakladatele softwarové společnosti Microsoft Billa Gatese a finančníka Warrena Buffetta dosud následovalo 38 boháčů. „Vlastně jsme teprve pořádně začali a už máme takovou úžasnou reakci,“ radoval se dnes Buffett. 

Do akce se zapojil například i newyorský starosta Michael Bloomberg. „Pokud chcete udělat něco pro své děti a ukázat jim, jak moc je milujete, daleko nejlepší věcí je podporovat organizace, jež vytvoří lepší svět pro ně i pro jejich děti. Tím, že dáváme, také inspirujeme další, aby také dávali, ať už své peníze či čas,“ uvedl. 

Boháči věnují polovinu majetku charitě (zdroj: ČT24)

Warren Buffett:

„Nyní Bill a Melinda Gatesovi a já žádáme stovky bohatých Američanů, aby slíbili, že věnují nejméně 50 procent svého bohatství charitě.“

Mezi dalšími dárci je šéf mediální firmy IAC/InterActiveCorp Barry Diller, spoluzakladatel počítačové firmy Oracle Larry Ellison, energetický magnát T. Boone Pickens, mediální magnát Ted Turner či filmový režisér George Lucas. 

Finančníci se společnou výzvou zvanou Příslib daru snaží přimět ostatní boháče k zamyšlení, jak naloží se svým majetkem. I když se do akce zapojí další miliardáři, jejich slib nebude právně vymahatelný, jde spíš jen o morální závazek. Pokud by se ovšem skutečně podařilo přesvědčit všech více než 400 amerických miliardářů, putovalo by na konta humanitárních organizací až 600 miliard dolarů. Není ale jasné, zda majetek miliardáři věnují ještě za života, nebo ho odkáží na dobrou věc až po smrti.