Kalifornský soud: Zákaz homosexuálních sňatků je protiústavní

San Francisco - Federální soud v americkém San Franciscu ve středu označil kalifornský zákaz sňatků homosexuálů z listopadu 2008 za protiústavní. Tento spor se pravděpodobně ještě dostane k přezkoumání k Nejvyššímu soudu USA. Při čtení verdiktu stálo před budovou soudu několik desítek příznivců uzavírání sňatků osob stejného pohlaví, nad hlavami mávali americkou vlajkou i vlajkou v barvách duhy, která je symbolem hnutí gayů.

Někdejší hrdina akčních filmů a současný kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger vyzdvihl rozhodnutí soudu jako důležitý krok směrem k rovnosti a svobodě všech lidí. „Je to vítězství pro americký lid. Je to vítězství našeho právního systému,“ konstatoval právník Theodore Olson, který se účastnil soudního řízení. Kalifornští zákonodárci před dvěma lety odhlasovali možnost sňatků pro homosexuální páry, v listopadu 2008 se však proti tomu postavili v referendu kalifornští občané.

Wes Farrow, homosexuál:

„Byl jsem hrozně šťastný. Myslím, že to dokazuje, že náš právní systém funguje. Představa toho, že většina lidí s jistým názorem určuje zákon, je pro menšiny dost hrozivá.“

Federální soud o zákazu sňatků gayů (zdroj: ČT24)

Soudní proces, který má rozhodnout, jestli americká ústava dává jednotlivým státům právo zakázat sňatky osob stejného pohlaví, začal u federálního soudu v kalifornském San Franciscu v lednu letošního roku na základě žaloby několika homosexuálních párů. Tento spor rozdělil společnost na dva názorové tábory. Odpůrci homosexuálních sňatků tvrdí, že zákaz je nutný pro ochranu tradičního manželství a výchovy dětí. Homosexuálové a jejich sympatizanti ho vnímají jako porušení občanských práv.

Sňatky osob stejného pohlaví jsou legální jen v několika amerických státech, některé další státy umožňují svazky více či méně blízké manželství. Pře o umožnění sňatků v posledních letech zaměstnávají různé typy amerických soudů, k Nejvyššímu soudu se ale tato problematika dostala podle agentury AP naposledy před 38 lety.

Lesbičky na kalifornské Gay Pride 2004
Zdroj: ČT24/Wikipedia